KIDEM TAZMİNATI
15 Yıl çalışıp toplam 3600 gün prim gününü tamamlayarak yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getiren işçilerin kıdem tazminatı alması konusunda Yargıtay emsal olacak bir karar aldı.
1475 Sayılı Eski İş Kanun’unun yürürlükteki 14. Maddesine göre yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getiren işçiler çalıştıkları işyerinden kıdem tazminatını alarak ayrılabilirler.
Bu haktan yararlanabilmek için, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalışmaya başlayanların 15 yıl sigortalılık 3600 prim günü, bu tarihten sonra çalışmaya başlayanların ise 25 yıl sigortalılık 4500 prim günü veya 7000 prim gününü tamamlamaları gerekmektedir.
Bu koşulları yerine getiren işçiler Sosyal Güvenlik Kurumundan (SGK) ”Kıdem Tazminatı yazısı”alarak işverene başvurmak suretiyle tazminatlarını isteyebilirler. Burada işçi açısından dikkat edilmesi gereken en önemli husus, iş akdini feshetmeden önce SGK’dan yazı alıp, bu yazı ile birlikte işverenden kıdem tazminatı talebinde bulunabilir. SGK’dan yazıyı iş akdini feshettikten sonra alıp işverene başvuranlar kıdem tazminatı hakkını kaybederler.
Yargıtay daha önce verdiği muhtelif kararlarda, kıdem tazminatını bu yolla alarak işten ayrılan işçinin yeni bir işte çalışmasının önünde engel bulunmadığını hükmetmiştir. Ancak yine de bazı işverenler çeşitli gerekçelerle kıdem tazminatı ödemekten kaçınabiliyor.
Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların, pandemi salgını şartlarında milyonlarla ifade edilen işsizlik karşısında ve her geçen gün bu işsizlik ordusuna katılımları da göz önüne alırsak yasanın tanıdığı kıdem tazminatını alarak işten ayrılabilme olanağı yaşadığımız somut şartlarda ne ifade edebileceğini hep birlikte düşünelim.
Ancak yine de, bilgi sahibi olmanın zararı olmaz diyelim. Ve, Victor Hugo’nun ”İyi olmak kolaydır, zor olan adil olmaktır.” sözüyle yazımızı noktalayalım.
Esen kalın…