GüncelYazarlar

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü

2020 senesine damgasını dünya genelinde vuran ve  milyonlarca insanın fiziksel sağlığı olduğu kadar ruh sağlığını da etkileyen ve her anlamda sağlığın önemini bir kez daha ilk sırada küresel anlamda gözler önüne seren COVID-19 virüs salgını adeta bizlere mesaj vermektedir.

Sağlık önceliği gündemin ilk sırasındadır. Dünya genelinde virüsü kontrol altına alma ve çözüm bulma mücadelesi yaşanırken, ruhsal sağlığımızı etkileyen panik, endişe, korku, kısıtlama, izolasyon, sosyal mesafe ve belirsizlikler ile birlikte fiziksel sağlığımızı koruyacağız derken, zaten ihmal ettiğimiz ruhsal sağlığımızı  daha da bozmuş duruma gelmekteyiz.

2001 yılındaki DSÖ Dünya Sağlık Raporu dikkate alındığında bile bundan yaklaşık 20 yıl öncesinde bile yaklaşık 450 milyon insan ruhsal bozukluklarla yaşamaktadır. 2018 yılındaki Dünya Sağlık Örgütü verilerinde ise  tüm dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiğini açıklıyor. Bu, her yıl intihar sebebiyle  ölen 800.000’den fazla insan demek ve bu rakam savaş ve cinayet nedeniyle ölenlerin toplamından daha fazla düşünebiliyor musunuz? Bu kasvetli tablo, ruh sağlığının ne kadar ihmal edildiğini gösterdiği gibi,  her zamankinden daha fazla ilgilenilmesi gerektiğini ve bu konunun giderek kritik aşamalara geldiğine işaret ediyor.

Ruh ve beden sağlığı ayrılamaz bir bütündür. Ruh Sağlığı tatmin edici düzeyde duygusal ve davranışsal işlevlerini sürdürebilen bir kişinin durumudur. Ruh sağlığınız, genel refahınızın önemli bir parçasıdır. Ve unutmayalım ki; ruh sağlığı anne karnından ölüme kadarki bütün bir zamanı kapsar. Nasıl düşündüğümüzü, hissettiğimizi ve davranacağımızı etkiler. 

Çok fazla ya da çok az yemek yemek ya da uyumak, sigara ve alkol kullanmak, madde kullanımı, çaresiz umutsuz hissetmek, düşük enerjili veya enerjisiz olma durumu, uyuşmuş hissetmek, gereksiz yere bağırıp çağırmak, alışılmadık biçimde kafa karışıklığı, unutkanlık, kızgın, üzgün, endişeli veya korkmuş hissetmek, cinsel işlev bozuklukları, ciddi ruh hali değişimleri yaşamak gibi daha sayabileceğimiz birçok duygu ve davranışlarda bulunmak, ruhsal sağlık sorunlarının erken işareti olabilir.

Artık fiziksel sağlığımızı önemsediğimiz kadar ruhsal sağlığımızın da önemli olduğu bilincini bu virüs ile bir kez hatırlama şansımız olmuştur diyebilirim. Klinik rahatsızlıklarda hekimlerimizin tedavi ve desteği ile çözüm sağlayabiliriz. Ve klinik boyutlara gelmemek için de  ruhsal doyum sağlayacağımız alışkanlıklarımızın oluşması hayat ve sağlık kalitemizi arttıracaktır.

Sağlıklı günlerde hayatı yaşamak temennisiyle …

Ayfer Özdemir
Uluslararası NLP ve Profesyonel Yaşam Koçu
Bilinçaltı  ve Kişisel Gelişim Uzmanı
Vedik Astroloji Danışmanı
yasamfisiltisi.com

Total Page Visits: 831 - Today Page Visits: 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir