GüncelYazarlar

2019 TURİZM SEZONUNUN GÖKÇEADA EKONOMİSİNE ETKİSİ

GÖKÇEADA; Zengin ve doğal fauna ve floraya sahip hiç bozulmamış doğal yapısı ile,  Oksijen ve İyot yönünden zengin atmosferi ile, Yüzme, Dalma, rüzgar kiteboard sörfü ile rüzgar sörfü sporlarına uygun temiz denizleri ile Her gecen gün tanınarak yurt dışında ve yurt içinde cazibe merkezi haline gelmiş bulunmaktadır.

Çok iyi turizm ( otel ve cafe ) işletmelerinin sayısı her gecen gün artmakta olup, pansiyonculuk çok yaygın olarak devam etmektedir.

Bunlara ilaveten T.C. Tarım ve Orman bakanlığı tarafından organik tarım havzası ilan edilmek üzere olup, Gökçeada Arı’sı tescili yapılarak coğrafi işaret verilmiş bulunmaktadır. Çanakkale damızlık küçükbaş yetiştiricileri birliği ile Tarım ve Orman bakanlığı tarafından, Gökçeada koyununa da coğrafi işaret verilerek tescili yapılmak üzere proje alt yapı çalışmaları başlatılmış bulunmaktadır.

Tarım ve Orman Bakanlığı ile Devletin bütün kurumları Gökçeada ya önem vererek mevcut işletmeler ile yeni kurulacak işletmeleri desteklemeyi çok istemektedir.

Gökçeada Kaymakamımız Sayın Ender Faruk UZUNOĞLU ile Gökçeada Belediye Başkanımız Sayın Ünal ÇETİN Gökçeada’mızın gelişmesi, biz Gökçeadalıların gelir seviyesinin yükseltilmesi için çok gayret göstererek büyük projeleri uygulamaya koymak istemelerine rağmen biz Gökçeadalıların yeterli, teknik bilgiye sahip olmadığımızdan, örgütlenemediğimizden ve ileriye yönelik adım atmak için risk almaktan korktuğumuz için yeterince kendimizi geliştiremiyoruz, işletmelerimizde yenilik yapamıyoruz ve değişmekte olan misafir profilimizin seviyesine ayak uyduramıyoruz.

Kurban bayramından itibaren Eylül ayı başına kadar tüm otel, pansiyon ve benzeri işletmelerin doluluk oranı % 90 nın üzerinde olmasına rağmen, bu yoğunluğun Gökçeada halk pazarına ve Gökçeada esnafının işletmelerine yansımadığını ve Gökçeada ya gelen misafirlerimiz daha çok Gros (Büyük) Marketleri tercih ettiklerini üzülerek gözlemlemiş bulunmaktayım.

Yaptığım sorgulamada Gros marketlerin tercih edilmesinin nedenleri ise

1 – Halk pazarında ve Gökçeada dükkanlarında yerli üretilen ürünlerin çok az olduğu veya hiç bulunmadığı,

2 – Bir çok yerde yerli ürün adı altında satılan malların ada dışından getirilerek yüksek fiyatla satılmasıdır.

Bu sorun çözülmesi için

1 – Bir an önce yerli Köylü üreticilerin halk pazarından ayrılarak haftanın başka günleri Pazar kurmalarını sağlamak.

2 – yetkili kurumlar tarafından yapılan denetimlerin sıkı bir şekilde uygulamaları gerektiğine inanmaktayım.

Muharrem SERTTAŞ

Total Page Visits: 922 - Today Page Visits: 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir