Güncel

ADA RÜZGARINDA LEZZETLİ DAMLA SAKIZI

Gökçeada’da 2018 yılında deneme dikimleri yapılan Sakız Ağaçlarından damlamaya başlayan sakızlar görülünce “Ada Rüzgarında Lezzetli Damla Sakızı Projesi” uygulamaya alındı.

Proje kapsamında 1500 Sakız Ağacı fidanını talep eden üreticilere dağıtmak üzere Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan EREN ve aynı şubede görevli Mehmet KAVRUK (Eski İlçe Tarım Müdürümüz) adamıza getirdiler.

Bir gün önce hazırlanan fidanları zaman geçirmeden tarlalarına dikmek isteyen 27 üreticimiz (daha önce alınan talepler kapsamında) İlçe Tarım Müdürlüğüne gelerek fidanlarını teslim aldılar. Bunların arasında Uğur SÖNMEZIŞIK gibi deneme dikiminde fidan alıp bugün sakız toplamaya başlayan üreticilerde bulunuyordu.

Sakız Ağacı fidanlarını Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan EREN, aynı şubede görevli Mehmet KAVRUK, Gökçeada İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hacı Ömer ŞAHİN ve İlçe Tarım Müdürlüğü çalışanları üreticilere dağıttı.

Sakız Ağacı fidanları üreticilerle buluşup dikilecekleri tarlalara doğru yola çıkarken dağıtımı gerçekleştiren ekip fidan dikim etkinliği gerçekleştirmek amacı ile üretici Osman SARAÇOĞLU’nun bahçesine doğru yola çıktılar.

Fidanlar tek tek dikildi. Can suları verildi ve büyümeye bırakıldı. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan EREN bir fidanı kameramız eşliğinde anlatımlı olarak dikip, dikim sırasında dikkat edilmesi gereken noktalara parmak bastı.

Anlatımlı dikiminde yer aldığı videomuzda Ramazan EREN Müdürümüzün proje kapsamında anlattıklarını ve 2018 yılında diktiği fidanlardan sakız toplamaya başlayan üreticimiz Uğur SÖNMEZIŞIK’ın duygu ve düşüncelerini de izleyebilirsiniz. İYİ İZLEMELER..

Proje ile ilgili gazetemize bir açıklama yapan Gökçeada İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hacı Ömer ŞAHİN “Dünya damla sakızı ihtiyacının tamamına yakınını Ege komşumuz Yunanistan karşılıyor. Kâr marjı yüksek ürünü; kaldı ki Osmanlı mutfağından tanıdığımız ve günümüzde de gıda, tıp ve kozmetik alanlarında hammadde olarak ihtiyaç duyduğumuz damla sakızını aynı coğrafyada biz neden üretmeyelim? Rüzgardan oldukça az etkilenen, olumsuz topografyada ve görece fakir topraklarda da rahatlıkla yetiştirilebilen sakız ağacı yetiştiriciliği ile atıl tarım arazilerinin üretime katılması konusunda da yarar bekleniyor. Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce finanse edilen proje kapsamında 1.500 fidan 27 bahçede, 30 dekar alanda ve 27 üretici ile buluşturuldu. Önümüzdeki yıllarda yeni bahçeler tesis ederek adamızı sakız kokulu ada yapacağız” sözleri ile projeyi ve amaçlarını özetledi.

GÖKÇEADA’NIN GELECEĞİNİ DOĞRU PROJELER ÜZERİNE KURMAK, KISA VADELİ RANT BEKLENTİLERİNDEN VAZGEÇMEK ZORUNDAYIZ. TÜM GÖKÇEADALILARIN VE TÜM KURUMLARIMIZIN BU GERÇEKLE HAREKET ETMELERİ GELECEĞİMİZ OLAN ÇOCUKLARIMIZA BIRAKACAĞIMIZ EN BÜYÜK MİRAS OLACAKTIR.

Total Page Visits: 1133 - Today Page Visits: 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir