ADAMIZIN, ÇINAR AĞAÇLARINA SAHİP ÇIKALIM
Adamıza ilk defa gelen misafirlerin daha gemideyken, Kuzu Limanına yanaşırken yaşadıkları duygu biz nereye geldik hissiyatı oluyor. Bunu doğal karşılamak lazım. Çünkü, gerçekten adaya yaklaşırken görünen yeşillikten mahrum kıraç bir adaya geldik izlenimi oluyor.
Bu ilk etapta ki hüsrana uğramanın etkisi ada içlerine doğru gidildikçe, ada yüz ölçümüne göre az olmakla birlikte karşılaşılan ormanlık alan yapısı az da olsa insanda ferahlık yarattığı da bir gerçektir.
Adamızı gezen misafirlerimizin, köylerimizi dolaştıkça gördükleri ulu çınarları hayranlıkla izlediklerini biliyoruz. Tepeköy’de ki, Dereköy’de ki, Eski Bademli’de ki, İlçe merkezindeki çınar ağaçlarının koruma altına alınması, kaç yıllık çınar ağacı olduklarının saptanarak bir plaket ile işaretlenmesi, çevre düzenlemelerinin yapılması ve en önemlisi bu çınarların gelecek nesillere de sağlıklı olarak bırakılması için ehil usta kişiler tarafından yıllık bakım ve budama işlerinin yapılması elzemdir.
Bu konuda sorumluluk duyarak harekete geçen Eski Bademli köyü muhtarlığını taktir etmek gerekir. Özellikle köy muhtarı Argiri Bahçıvan ve o dönem köy ihtiyar heyeti üyesi Yusuf Urfalı’ya Gökçeadalıların bir teşekkür borcu vardır. Çevre dostu olan, bencil davranıp sırf kendi köylerindeki çınar ağacı için değil, adamızda var olan tüm tarihi çınar ağaçları için çalışma yürütmüşlerdir.
Adamıza karşı sorumluluk duymak ve çözümü için uğraş vermek, BEN ADALIYIM demenin gereğini yerine getirmektir. Sağ olsunlar. İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden, profesörleri getirip onları adamızda misafir ederek ağırlamaları, köylerimizde ki ve İlçe merkezinde ki çınar ağaçları için raporlar düzenlenmesi sağlanmıştır.
Bu raporlar kitap haline getirilerek Çanakkale İl Çevre Müdürlüğüne gereği için teslim edilmiştir. Bu aşamadan sonra bu işe devletimizin ilgili kurumları yasa ve kanunlar gereği el atıp, çınar ağaçlarımızı koruma altına almalarını bekliyoruz. Bu aşamaya kadar getirilmiş olan ada çınarlarımızın korunma altına alınması olayını kaldığı yerden takip edebilmek için konu tarafımdan Gökçeada Kent Konseyinde gündeme getirilmiştir. İ.Ü. Orman Fakültesi öğretim görevlilerinin hazırladığı raporlar Gökçeada Kent Konseyi Başkanına teslim edilmiştir. Gökçeada Kent Konseyi gerekli girişimleri ve hazırlıkları yaparak bu aşamaya kadar getirilmiş işi sonuçlandırmakla görevlidir.
Adamız için yapılacak bu güzel işleri teşvik etmek ve desteklemek de başta ada yöneticilerimiz olmak üzere, duyarlılık gösteren sahip çıkan tüm ada halkımızın da görevidir. Her şey Gökçeada çınar ağaçlarının korunması için ve verilen bunca emeğe saygı duymak içindir.