AGRO TURİZM VE GÖKÇEADA
Hepimizin yaşantısında çoğunlukla, kırsal hayata yönelik bağlantılar veya özlemler vardır. Son yıllarda kırsal hayata yönelik ilgi ve talepleri gidermek için, ülkemizde tarım ve turizm sektörleri arasındaki ilişki geliştirilerek agro-turizm yani tarım turizmi gelişmektedir. Ve giderek önem kazanmaktadır.
Bu yöndeki çalışmalar ve yapılan yatırımlar, agro-turizm ve kırsal kalkınma arasında ki bağı güçlendirerek gelişmektedir. Örneğin; Muğla yöresinde Ta Tu Ta kapsamında faaliyet gösteren çiftlikler bulunduğu yörelerde yerel halktan katılımcılarla, agro-turizm iş fırsatları yaratmıştır. Gelir seviyelerini arttırmıştır. Ve ayrıca sosyo-kültürel hayatlarına katkı sağlamıştır.
Agro-turizm faaliyetlerine katılan ziyaretçilerin çevre duyarlılığına sahip olması, yerel halkın yaşam tarzına, o yörenin örf ve adetlerini öğrenmesi hayata bakış açılarını da değiştirmektedir.
Kaynakları korumak ve kullanmak düşüncesi ile tarımsal alanlara zarar vermeden gelişen turizm türüne agro-turizm denilmektedir. Çiftçilik ve tarımla uğraşan yerel halk agro-turizm ile ekonomik çeşitliliğe katkı yapmaktadır. Kültürel açıdan gelişim gösteren yerel halk yeni ve modern tarım teknikleri öğrenirken yeni kültürlerle tanışıp, dil becerileri elde edebilir. Enerji kaynaklarının sürdürülebilirliğini kavrayabilir.
Agro-turizme kırsal kalkınmanın bir aracı olarak bakmak lazımdır. Agro-turizm için Gökçeada’mız da yatırım yapacak girişimcilerin, Dünyada ki ve Türkiye’de ki hayata geçirilen örnek uygulamaları göz önüne alarak yol almaları kaçınılmazdır. Aksi takdirde agro-turizm yapacağım derken alakası olmayan çok farklı bir şey ortaya çıkabilir.
Agro-turizm için adamıza gelecek turistin pasif konumdan daha aktif, katılımcı konuma geçmesi esastır. Sürdürülebilir tarımın olması, katma değer yaratması, üretilen ürünlerin pazarlamasının yapılabilmesi o kırsal alanda ki yerel halkın da kalkınmasına olanak sağlayacaktır. Kırsal alanda yaşayanların gelirlerinin artmasında agro-turizmin gelişmesi ve hayata geçmesinde ki rolü unutulmamalıdır.
Agro-turizmin Gökçeadamızda sağlıklı, verimli ve doğru bir şekilde hayata geçirilmesi en içten dileğimdir. Agro-turizm yatırımcıları için Nusret Avcı’nın ”Agro Turizm Örnekleri” isimli fotoğraf albümü kitabı dünyada ki örnekleri göstermesi ile yol gösterici olabilir düşüncesindeyim.
ÇEVREYE DUYARLI, KATILIMCILIĞI SAĞLAYAN YATIRIMCILARA, GÖKÇEADALILAR HER ZAMAN DESTEK VERECEKTİR.