Güncel

BİR MESAJIN YARATTIĞI DALGA GÖKÇEADA’DA PROJEYE DÖNÜŞTÜ

Sosyal medyada atılan bir mesaj ile oluşan kıvılcım sonucu 2 yıl önce düzenlenen çalıştay sonucu gündeme gelen projenin bu gün başlangıç toplantısı gerçekleştirildi. Çok sayıda bileşen ile gerçekleşen ilk toplantı Gökçeada ve Gökçeada Balıkçılığı için umut dolu bir geleceğin var olabileceğini ve bunun için emek harcandıkça sonuç alınacağının işaretleri ile doluydu

Bir kaç yıl önce gırgır ve trol teknelerinin görselleri eşliğinde paylaşılan bir mesajın yarattığı dalgalar bu gün 4 üniversite (Ege, 9 Eylül, İstanbul ve ÇOMÜ ) ile birlikte Gökçeada Belediyesi, Çanakkale İl Tarım Müdürlüğü, Gökçeada Kaymakamlığı, T.C Tarım ve Orman Bakanlığı ve Dünya Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) paydaş olduğu bir projeye dönüştü. “Gökçeada Ekosistem Yaklaşımlı Balıkçılık Yönetimi Projesi” olarak bu gün başlangıç toplantısı için paydaşları bir araya getiren etkinlikte Gökçeada Balıkçılığı konuşuldu.

Projenin adı, amacı ve paydaşlarını fotoğrafta daha detaylı görebilirsiniz. Prof. Dr. Vahdet ÜNAL’ın açıklamalarından anladığımıza göre var olan paydaşlara yeni paydaşlar eklenerek proje devam edecek.

Bu gün yaşananlara geçmeden önce süreci bir hatırlamak gerektiği düşüncesindeyim. Bir sosyal medya mesajı ile başlayan süreç yansıyan olumlu/olumsuz yankılar, açılan davalar ve harekete geçen Gökçeada Belediyesinin Prof. Dr. Herdem ASLAN’ın katkıları sonucu düzenlediği ilk çalıştay, ilk çalıştaya katkı sunan Prof. Dr. Vahdet ÜNAL (Ege Üniversitesi Su ürünleri Fak.) tarafından Gökova/MUĞLA örneği göz önüne alınarak hazırlanmaya başlanan ve bugünkü paydaşlarına sunularak onay alınan ve başlangıç toplantısı bu gün gerçekleşen bir projeden ” Gökçeada Ekosistem Yaklaşımlı Balıkçılık Yönetimi Projesi” nde bu gün yaşananlara geçebiliriz şimdi.

Önce bu proje için zaman ayırıp ada dışından adamıza gelen konuklarımızın listesini vererek başlayalım. Listenin uzunluğu bizi yazarken, sizleri okurken yoracak gibi görünse de Gökçeada ve Gökçeada Balıkçılığı için emek harcayanları tanımamız gerektiği düşüncesindeyiz. Uzun listede olası ismini atladığımız konuklarımızdan başlangıçta özür dileyerek Prof. Dr. Vahdet ÜNAL: Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Marcelo VASCONCELLAS: Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Prof. Dr. Adnan AYAZ: 18 Mart Üniversitesi ÇOMÜ E.Mümtaz TIRAŞIN: 9 Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enst. Prof. Dr. Herdem ASLAN: 18 Mart Üniversitesi ÇOMÜ İstanbul Üniversitesinden gelen çok sayıda konuğumuz olsa da 4 tanesinin ismini sizlerle paylaşabiliyoruz. Doç. Dr. Bülent TOPALOĞLU, Doç. Dr. Onur GÖNÜLAL, Dr. Öğrt. Üyesi Cem DALYAN ve Dr. Öğrt. Üyesi Uğur UZER Çanakkale İl Tarım Müdürlüğü İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ ve Balıkçılık ve Su Ürünleri Şb. Md. Seydi Ali DOYUK başta olmak üzere kalabalık bir kadro ile destek verdi projeye. Balıkçılık ve Su Ürünleri Gn. Md. Yard. Mehmet Nuri YILMAZ Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Mahir KANYILMAZ. Ayrıca ismini alamadığımız konuklar….

Saat 10:00 gibi açılan salonda katılımcıları gelişmelerden haberdar edebilmek için titizlikle kayıtlar alınmaya başlandı. Programa uyularak 10:45’de saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile etkinlik başladı.

Toplantı içeriğini kısaca açıklayan Prof. Dr. Vahdet ÜNAL konuşmalarını yapmak üzere kürsüye sırası ile Gökçeada Su Ürünleri Koop. Başkanı Gürdal ÖKSÜZ, Çanakkale İl Tarım Müdürlüğü İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Mahir KANYILMAZ, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Temsilcisi Marcelo VASCONCELLAS, Gökçeada Belediye Başkanı Ünal ÇETİN ve Gökçeada Kaymakamı Ender Faruk UZUNOĞLU’nu davet etti. Konuşmacıların konuşmalarını bitirmesi ile verilen kahve molası farklı bakış açılarının sohbet konusu yapıldığı bir ara oldu.

Mola sonrası projede teknik konuların konuşulduğu bir formatta devam etti. Projede risk analizlerinin yapılacağı ikinci toplantının mayıs ayında gerçekleştirileceği açıklanarak soru sormak isteyen katılımcılara zaman ayrıldı.

Soru cevap bölümünün tamamlanması ile Gökçeada Belediyesi tarafından hazırlatılan yemeğe geçildi. Yemeğin ardından Kaleköy Limanı ve balıkçı barınakları gezildi. Barınak ziyaretinden sonra planlanan Yıldızkoy “Deniz Parkı” gezisi hava durumu ve yaklaşan gemi sefer saati nedeniyle iptal edilse de Doç. Dr. Bülent TOPALOĞLU ülkemizde tek olan “Deniz Parkı” ile ilgili detaylı bilgi sundu. Yapılan sunumu videomuzun içinde bulabilirsiniz.

Gün bitmeden Gökçeada’nın Sesi olarak Prof. Dr. Vahdet ÜNAL’a bu projeden Gökçeadalıların beklentisi ne olmalı diye sorduk. toplantıda bahsedilen Gökova/MUĞLA örneğini hatırlatan Vahdet Hoca elimize bir gazete tutuşturdu. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından yayınlanan gazetede bulunan yazısını okumamız istedi. Yazı uzun zaman dardı. Aldık gazeteyi uğurladık konukları. Eve geldik okuduk yazıyı. İyi ki de okuduk. Kendi adıma vizyonum genişledi, biraz daha farklı görmeye başladım yaşamı. Yorum yapmadan yazının fotoğraflarını sizler ile paylaşmak için çektim. Yazı biraz uzun olsa da okumaya değer.

Gökova/MUĞLA’dan sonra Dünya Gıda ve Tarım Örgütü ile ikincisi gerçekleşecek olan “Gökçeada Ekosistem Yaklaşımlı Balıkçılık Yönetimi Projesi” bir adada uygulanacak olması bakımından Gökçeadalılar olarak destek verirsek dünyada ilk olarak adamızda uygulanacak.

YAŞANAN GÜZEL BİR ETKİNLİK İLE UMUTLARIMIZI TAZELEYEN TÜM PROJE PAYDAŞLARINA SONSUZ TEŞEKKÜR EDERKEN ATTIĞI MESAJ İLE OLUŞAN DALGALAR İÇİN SELİM KONYA KARDEŞİMİZE ALKIŞŞŞŞ..

Total Page Visits: 2864 - Today Page Visits: 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir