ÇOKLU BENLİKLERİMİZ
İçimizdeki benliklerin dışımızdaki dünya ile uyum ve dengesi, zihin ve ruh anlamında bizlere huzur ve sağlık sunar.
Dış benliğimiz kendimizi ait olduğumuz çevrede ve gruplarda nasıl tanıttığımız ve sunduğumuz rol tanımları ile ilgilidir. Kısaca kişinin dış dünyada kendisi hakkındaki algılarıdır. Yani, ‘ben’ derken, ‘bana ait’ demek istenir.
İç benliğimiz ise kendi hakkımızda sahip olduğumuz roller, fikirler, duygularımız, arzularımız, inançlarımız, değerlerimiz, sezgilerimiz, anlamlandırışlarımız, amaçlarımız, hedeflerimizdir. Ve ilaveten her dönemde bıraktığımız hayatın içerisindeki kendimizle ilgili tanımlarımızın hepsi içsel benliğimizdir.
Aslında hem içsel hem dışsal anlamda çoklu benlikler toplamıyız. Hepimiz ve her bir tanım ait olduğu döneme ilişkin esintiler, izler, algılar, tanımlar ve duygular sunar hayatımıza.
Bu sebeple kendimize yaptığımız yolculuğumuz kendimizi daha doğrusu bu benliklerimizi tanıma ve tanışma fırsatı açısından önem teşkil eder. Zira kendimizi, benliklerimizi bilmek düşünce ve duygularımızın neden ve nasılı konusunda önemli kaynaklar sunar bizlere. Bu, kaynak tanımlarının değişmesi, yeniden düzenlenmesi ve yepyeni bir benliğin inşası için gereklidir. Alacağımız karar ve seçimleri etkilediği gibi, mevcut hedeflerimizin ve varacağımız yolun, yolculuğun istikametini de, şeklini de belirler aynı zamanda.
Güçlü bir iç benlik, hem iç dünyamız hem dış dünyamız karşısında bize esnek, sakin ve güçlü olmayı da sağlar. Kendimizi daha iyi, daha verimli ve potansiyellerimizi tam kapsamlı kullanmamıza da olanaklar sunar.
Öte yandan iç benliğimiz ve dış benliğimiz çatışma halinde olduğunda, diğer bir deyişle dengesiz olduğunda bu çatışma durumu otomatik olarak içsel benlikteki çatışmaya döner. Bu çatışmanın büyüklük ve şiddeti, iç benliğimizin dış benliğimizle arasında farkın büyüklüğüne, uzaklığına da işaret eder aynı zamanda. Doğal olarak bu çatışmanın sonucu, zihnimize, bedenimize zarar ya da dayanılmaz boyutlardaki ruhsal strese sebebiyet verir. Özellikle kendisi ile barışık olmayan bireylerin yaşadığı temel sorunlardan biri budur.
Burada farkındalık yaşamanız gereken en önemli konu hayatınızdaki eylemlerinizin ve davranışlarınızın, içsel benliğinizle aynı doğrultuda ve uyumda olup olmadığıdır. Hayatınızdaki sorunlu alanlar bu konudaki en iyi yardımcı cevap işaretleridir.
İnsanların kendinle barışını sağlamak için ruh halleri, güçlü ve zayıf yönleri gibi kişisel özelliklerini açığa çıkartıp netleştirmek gerekir. Bireyin benlikleri ile yüzleşmesi ve kabulü de önemlidir. Aksi yönde ise kişi içsel benliğinden uzaklaşacak; kendine tamamen yabancılaşacaktır.
Ayfer ÖZDEMİR
Uluslararası NLP ve Profesyonel Yaşam Koçu
Bilinçaltı ve Kişisel Gelişim Uzmanı
Astroloji Danışmanı