Güncel

COVİD19 GÖLGESİNDE AÇILACAK TURİZM SEZONUNDA GÖKÇEADA ESNAFLARI

Gökçeada ekonomisi için önemli bir yer tutan turizm gelirleri ve sezon hazırlıklarının başladığı Mart ayında başlayan COVİD19 süreci nedeniyle belirsizliklerin halen devam ettiği süreçte gelirleri turizme bağlı olan esnaflarımız ile ilgili son durum Gökçeada Kaymakamı Ender Faruk UZUNOĞLU’nun STK’lar ile yaptığı toplantıda tartışıldı.

Yapılan toplantı ile ilgili bilgilerden önce COVİD19 sürecinde adamızda esnaflar başta olmak üzere verilen desteklere (kredi olarak ya da karşılıksız tüm destekler) kısaca göz atmakta yarar olduğu düşüncesindeyiz.

Sürecin başlamasıyla birlikte alınan önlemler çerçevesinde kapanan is yerleri, işsiz kalan vatandaşlarımız vb. nedenler ile yaşanan ekonomik sıkıntı için oluşturulan desteklerin adamızdaki durumuna bakalım.

Ülke genelinde alınan ve uygulanan kararlar Gökçeada’da ufak tefek aksaklıklar yaşansa da genel olarak başarılı bir şekilde uygulandı ve uygulanmaya devam ediyor. Çanakkale SGK (Sahil Güvenlik Komutanlığı)’nın 12 gemi için kullandığı 15 dakikada dezenfekten sağlayan “Hidrojenperoksit” isimli dezenfekten aletinden Gökçeada SGK’na ait özelikle hasta sevklerinde kullanılan 2 botta 2 adet bulunmasını sağlayan Gökçeada Kaymakamlığının sürece yaklaşımına örnek olabileceğini düşünüyoruz. Denetimler için sürekli hareket halinde bulunan kolluk güçlerimizin de (jandarma ve emniyet amirliği) dezenfekte için bu makineden 1 adet bulunuyor.

Gökçeada Kaymakamlığı öncülüğünde organize edilen maske üretiminde günlük sayı 1800’ü bulurken sayının günlük 3000’e çıkarılması için son hazırlıklar da bitmek üzere. Nano Teknoloji ile üretilen kumaş tedarik edilebilirse koruyucu elbise üretimine de başlanacak. Gökçeada VEFA Destek Grubu aracılığı ile yardım kolisi sayısı 1000’e yaklaştı ve devam ediyor. Karşılıksız nakit desteği ise biten Faz-1 Faz-2 sonrası Faz-3 (Pandemiden Etkilenenlere Destek Projesi) başvuruları e-devlet üzerinden devam ediyor. Gökçeada Esnaf Odası ile ortaklaşa hazırlanan liste ile 100’ün üzerinde esnafa yapılan 500 TL lik destekler de dahil edildiğinde bu güne kadar 4 milyon TL civarında karşılıksız destek ada için sağlanmış ve ihtiyaç sahiplerine dağıtılmış durumda.

Karşılıksız destekler dışında çok düşük faizler ile sağlanan kredi olanaklarına da göz atarak durumu daha anlaşılır kılalım. Gökçeada Esnaf ve Sanatkarlar Koop. aracılığıyla esnaflara hak tanınan 25.000 TL’lik krediden yararlananların sayısı bu gün itibari ile 230 esnaf. Aynı krediden 55 esnafımızda direk banka iletişimi ile yararlanmış durumda. toplam 285 (bu gün itibari ile) esnafımız yararlanmış durumda. Ayrıca kamu bankalarından KGF ( Kredi Garanti Fonu) destekli “Can Suyu” projesinden de adamızda 30 firmamız 8 Milyon TL kredi olanağına kavuştu. Esnaflarımızın dışında kamu bankalarımızdan 500 civarında vatandaşımız destek kredilerinden yararlanarak sürecin sıkıntılarına çözmeye çalıştı.

Son noktada dağıtılan karşılıksız destekler, verilen düşük faizli krediler ve ertelenen kredi ödemeleri toplandığında Gökçeadalılara toplam 20 Milyon TL tutarında bir destek sağlanmış durumda. Peki bu durum sorunların bittiği anlamına mı geliyor. Önümüzde yaşanacak süreç neler getirecek vb. sorular tüm dünyada olduğu gibi adamızda da yanıtı aranan sorular.

Yanıtı aranan sorular kafamızın içinde dönerken “Yeni Normalleşme” sürecinde bayram sonrası açılması beklenen turizm sezonu için alınması gereken önlemler neler olmalı, beklentiler neler vs. vs. Tüm bu soruların yanıtlarını arayan sadece biz değiliz. Hepimizin bu konuda farklı da olsa çözüm önerileri var. Bu konuda ki çözüm önerilerini ortak bir noktada bir araya getirerek süreci sağlıklı bir şekilde sürdürmek hepimizin amacı olmalı düşüncesinden yola çıkan Gökçeada Kaymakamı Ender Faruk UZUNOĞLU bu gün STK’lar bir toplantı düzenleyerek konuyu gündeme getirdi.

ŞİMDİ BİRLİK OLMA ZAMANI

4 siyasi parti ilçe başkanlarının ( AK Parti, CHP, İYİ Parti ve MHP) yanı sıra Gökçeada Esnaf Odası Başkanı, Gökçeada Esnaf Sanatkarlar Koop. Başkanı, Gökçeada ADD Şube Başkanı, Gökçeada Cemevi Kültür Derneği Başkanı, Turizm Derneği Başkanı, İşadamları ve Turizmciler Dernek Başkanı, Gökçeada Sağlık Müdürü ve Gökçeada Devlet Hastanesi Başhekimi, Gökçeada TSM sorumlu doktoru, Gökçeada Jandarma Komutanı ve Gökçeada İlçe Emniyet Amirinin hazır bulunduğu toplantıda ortaya çıkan ortak kanı el ele verip birlikte hareket edilmez ise süreçten çok zarar göreceğimiz oldu.

Toplantıyı bir konuşma yaparak açan Gökçeada Kaymakamı Ender Faruk UZUNOĞLU bayram sonrası açılacağı konuşulan turizm sezonunda alınacak önlemler ve uygulamalar ile ilgili olası yaşanacakları ve bu konuda ki düşüncelerini paylaştı katılımcılar ile. Çözülmesi gereken sorun; COVİD19 önlemleri ile adamıza gelir getirecek turistlerin denetimi nasıl yapılacak. Bir yanda sağlığımız, diğer yanda yaşam için olmazsa olmazımız ekonomik gelirler.

Toplantı sonunda katılımcılardan bu konuyu olabildiğince yaygın şekilde tartışılmasını sağlayarak haftaya yapılacak toplantıda alınacak kararların sağlıklı olmasına destek vermeleri talep edildi. TOPLANTIDA NET OLARAK ORTAYA ÇIKAN SONUÇ İSE BU SÜREÇTE BİRLİKTE HAREKET EDİLMEZ İSE SONUÇ ALMANIN İMKANSIZ OLDUĞU GERÇEĞİ OLDU.

Toplantıda 11 Mayıs Pazartesi günü açılması planlanan iş yerlerinden özellikle berberler konusunda riskler de konuşuldu. Gökçeada Kaymakamlığı ve Sağlık Müdürlüğü iş birliği ile ilçemizde faaliyet gösteren berber ve kuaförlere eğitim verilmesi kararlaştırıldı.

Gelecek hafta yapılacak toplantıda konuşulacak konu başlıklarından bazılarını başlıklar halinde yazmaya çalışırsak konunun önemi daha anlaşılır olacak.

-ÇKS kaydı yaptırarak ya da kendi adına bir kaç hayvan kaydı ile hayvancılık yapacağı gerekçesi ile adaya tatil yapmaya gelmeyi planlayanların (büyük şehirlerden adaya kaçmaya çalışanların) denetimi nasıl sağlanacak,

-Kaydı olmayan küçük işletmelerde 14 günlük karantina denetimi nasıl sağlanacak,

-Yazlıkçılarımızın kendilerinin kullanmadığı evlerinin günlük, haftalık vb. kiralanarak turizme açılmasının denetimi nasıl sağlanacak,

-Günü birlik turların denetimi nasıl gerçekleşecek,

-Plajlarımızda (özellikle şezlong konusu) sosyal mesafe kuralı nasıl uygulanacak,

-Çadır turizmi talepleri nasıl karşılanacak ve denetlenecek

Bunlar ve bunlara benzer bir çok sorunun yanıtı gelecek hafta yapılacak toplantıda konuşulup tartışılacak.

BU GÜN KAYIPLAR YAŞASAK TA GELECEĞİ KAZANMAK İÇİN BİRLİKTE HAREKET ETME ZAMANI..

Total Page Visits: 875 - Today Page Visits: 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir