GüncelYazarlar

” EMEKLİLİK” YAZIMI KIŞA ÇEVİRDİNİZ.

  İnsanlar çalışma hayatında yoğun ve yorucu geçen günlerinde bazen emeklilik günü geldiğinde ne yapacaklarını aile içi sohbetler de hep konuşmuşlardır. Sağlıklı bir emeklilik günlerine ulaştığında çalışma hayatının koşuşturmaları içinde kendine zaman ayıramayıp yapamadığı hobilerini emekliliğinde yapmayı düşlerler.        

Tüm ücretli çalışanlar emekliliği geldiğinde alacağı kıdem tazminatı ile öncelikle ev sahibi olmak istemiştir. Ülkemizde belli bir döneme kadar bu hayata geçirilebilmiştir. Zaman geçtikçe bu olanak ister istemez ortadan kalkmıştır. Madem ev alamıyoruz, ülkemizde üretimi yapılan otomobilden bari bir tane alalım da ailecek yıllık tatillerimizde kullanırız konusu gündeme geldi. Çünkü artık kıdem tazminatı ev almamıza yetmiyordu. Paranın satın alma gücü yıllar geçtikçe hep düşüyordu güzelim memleketimde. Daha daha sonraları o otomobili de almaya kıdem tazminatının gücü yetmemeye başladı. Yetmeyince bari alınan kıdem tazminatı ile kızımıza/oğlumuza güzel bir düğün yaparıza razı olmaya başladık. Bilmiyorum yaşadığımız bu günlerde ona da yetiyor mu? acaba alınan kıdem tazminatı.        

Ya emekli maaşları ne durumda derseniz, emekli olduktan sonra ülkemizde ortalama emeklilik süresi ne kadardır diye merak ediyorsanız onu da yazalım;         

 Türkiye ortalama 17,5 yılla OECD ( Ekonomik İşbirliği ve kalkınma Örgütü ) üyesi 37 ülke içinde emeklilik süresi en kısa olan 32’nci ülke. Vatandaşlarının emeklilikten sonra en uzun yaşadığı ülke ise 24,8 yılla Fransa. Türkiye’deki emeklilerin aldıkları düşük maaşlar ile gıda ve temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorlandıklarını görüyoruz. Türkiye’deki emekliler, en rahat geçirmeleri gereken bu günlerinin hasretini çekmekte, emeklilik günlerini bile doya doya yaşayamamanın ezikliğini daima hissetmektedirler.        

  Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’ne ( OECD ) üye 37 ülke içinde emeklilik süresi en kısa olan grupta yer almaktayız. 2018 yılı verilerine göre, emeklilik yaşı ortalaması diğer ülkelere göre daha düşük olduğu halde Türkiye, erkeklerde 15,3 yıl kadınlarda ise 19,8 yılla en az yaşam süresine sahip 32. ülke konumundayız. Vatandaşları en uzun emeklilik yaşayan ülke olan Fransa da ortalama süre 24,8 yıl. İtalya da 24,2 yıl, ispanya ve Yunanistan da bu süre 24,1 yıl dır. daha sonra ise 23,6 yılla Lüksemburg  ve 23,3 yılla Belçika sıralanıyor.       

   Sıralama da Türkiye’den daha kötü durumda olan sadece 4 ülke var. Bunlar 17,2 yılla Şili 33.’üncü sırada yer alıyor. Daha sonra Letonyalılar emekli olduktan sonra ortalama 16,8 yıl, Meksikalılar 15,1 yıl ve Güney Koreliler ise 14,6 yıl yaşıyorlar.      

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu ( DİSK ) Araştırma Merkezi tarafından yayınlanan araştırmaya göre, Türkiye’de sayıları 13 Milyonu aşkın emekli ve hak sahibi yoksul ve mutsuz bir şekilde yaşam savaşı vermektedir. 2008’de hükümet tarafından ”reform” diye sosyal güvenlik mevzuatında yapılan değişikliklerin emekli aylıklarının düşmesine neden olduğunu hepimiz yaşayarak gördük.         

  Yeni emekli olan vatandaşlarımız arasında asgari ücretin altında aylık alanların sayısı maalesef giderek artmaktadır. Mart 2020’de emekli aylıklarının 1500 TL’ye tamamlanması kararı alındı, ancak fark Hazine tarafından ödendiği için Temmuz 2020’de emekli aylıkları 1500 TL’nin altında olan emekliler zam alamadı.     

 Tüm emeklilerimize bu zor koşullarda ki yaşam mücadelelerinde sabırlar dilemekten başka söz kalmadı. Daha güzel günlerde buluşmak dileğiyle Gökçeadalı okurlarıma esenlikler dilerim…

Total Page Visits: 633 - Today Page Visits: 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir