Güncel

GÖKÇEADA BELEDİYESİ KIRSAL KALKINMA İÇİN KOLLARI SIVADI

Birebir görüşmelerde Aydın ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanlarından aldığı destek sözleri gereği 09.02.2020 tarihinde bir toplantı gerçekleştiren Gökçeada Belediye Başkanı Ünal ÇETİN, tarım uğraşı içinde olan köy muhtarları ve Gökçeada Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyelerini bilgilendirerek bir ekip oluşturularak gerçekleştirilecek ziyaretin adamıza kazanımlarını anlattı.

Oluşturulan ekip 11.02.2020 tarihinde yola çıkarak 3 günlük (12/13/14. 02.2020) ziyaretlerini gerçekleştirdiler ve 15.02.2020 tarihinde Gökçeada’ya döndüler.

Gerçekleşen gezinin değerlendirilmesi bu gün Değirmentepe’de bir araya gelinerek kahvaltı eşliğinde yapıldı.

Değerlendirmeler sonrası Gökçeada Belediyesi yaptığı bir basın açıklaması ile Gökçeadalıları bilgilendirdi. Basın açıklamasını olduğu gibi sizlerle paylaşarak Gökçeada belediyesinin kırsal kalkınma için verdiği emeğe duyduğumuz saygı ve takdiri belirtmek istiyoruz.

BASIN BÜLTENİ                                              20 Şubat 2020

Gökçeada Belediyesi’nden kırsal kalkınmaya destek


Gökçeada Belediye Başkanı Ünal ÇETİN’in kırsal kalkınmaya ve tarımsal dönüşüme destek vermek amacıyla oluşturduğu bir heyet yollara düştü
.

Gökçeada Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Aydın, beraberinde Belediye Meclis Üyeleri, Gökçeada Kent Konseyi Başkanı, Gökçeada Kent Konseyi Kadın Komisyonu Başkanı, Köy Muhtarları, Gökçeada Belediyesi Genel Koordinatörü ve Gökçeada Belediyesi Özel Kalem Müdürü ile birlikte 12-14 Şubat tarihleri arasında Aydın ve Muğla Büyükşehir Belediyelerinde incelemelerde bulundu.

Ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmak, insan ve çevre dostu üretim yöntemlerini yeniden geliştirmek, sentetik, kimyasal ilaçlar ve gübre kullanmadan üretim verimliliğini artırmak, yerel üreticiyi ve tüketiciyi koruma amaçlı projeleri yerinde görmek amacıyla düzenlenen gezi kapsamında doğal mera alanları, seralar ve halk pazarlarında inceleme yapıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu’nu ziyaretle başlayan Aydın’daki incelemelerin ilk durağı küçükbaş damızlık hayvan üretim merkezi oldu. Burada Aydın Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı Abdurrahman Aslan ve tarımsal danışman Veteriner Hekim Gökçe Yıldırım, merkezdeki uygulamalar hakkında önemli bilgiler verdiler.

Buradaki incelemelerini tamamlayan Gökçeada heyeti daha sonra, içinde sakız koyunu ıslah çalışmaları yapılmakta olan 140 dönümlük doğal mera olarak kullanılan alanı, Çine’de Ege Et ve Yem Tesisleri adıyla faaliyette bulunan ve Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan mezbahane ve yem tesisi ile Aydın şehir merkezinde ve 3 ilçesinde halka hizmet veren Ege Et Marketlerini ziyaret ederek yetkililerden bilgi aldı.

Gezinin ikinci gününde Sultanhisar’da 600 metre kare bir alanda oluşturulan ve ısıtmada katı yakıt kullanılan serada domates, biber ve patlıcanların nasıl yetiştirildiği gözlemleyen Gökçeada heyeti buradaki incelemelerinin ardından Yenipazar ilçesinde Yerel Tarım Ürünleri Proje Sahasını ziyaret etti.  Aynı zamanda bir Cittaslow kenti olan Yenipazar’da Kadın Kooperatifinin üretim ve satış alanına yapılan ziyarete Yenipazar Belediye Başkanı Yüsran Erden de katıldı.

Bozdağ’da yaklaşık 1500 metre kare alan üzerinde yapılan Yerel Tohum Ürün Serası’nı da gezen Gökçeada heyeti daha sonra Germencik’e geçerek burada Belediye Başkanı Fuat Öndeş’i makamında ziyaret etti. Belediye Başkanı Öndeş, özellikle incir ve zeytinyağı ürünlerinin Türkiye’ye tanıtılması ve pazarlanması ile ilgili önemli bir inisiyatif kullandıklarını ve kırsal gelişmeye katkıda bulunduklarını anlattı.

Gezinin üçüncü gününde Muğla’ya hareket eden Gökçeada heyetinin buradaki ilk ziyareti yerel kooperatiflerden tedarik ettikleri ürünleri halkla buluşturan Melsa Yöresel Ürünler Satış Mağazası oldu. Daha sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi ile Üniversitenin iş birliği içerisinde çalışmalarını sürdüren Muğla Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde tahlil, inceleme ve araştırma laboratuvarında incelemelerde bulunuldu.

Ülkemizin Yerel Yönetimler bazında en kapsamlı ve büyük tohum merkezi olan Muğla Büyükşehir Belediyesi Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezini ziyaret eden heyete, merkezdeki uygulamalar hakkında ayrıntılı bilgi verildi. Her yıl ülke genelinde talep edilen tohumların bedelsiz olarak gönderildiği merkezde şu ana kadar yaklaşık 850 çeşit tohumun korunduğu bilgisi verildi.

Muğla Büyükşehir Başkanı Osman Gürün, Gökçeada heyetini kabulde yaptığı konuşmada, Gökçeada Belediyesi tarafından yürütülecek kırsal kalkınmaya yönelik tüm projelere her türlü yardıma ve desteğe açık olduklarını ifade etti.

Gökçeada kırsal kalkınmada çığır açacak!

Gökçeada Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Aydın, Aydın ve Muğla illerine yaptıkları geziye ilişkin yaptığı açıklamada, “Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Özlem Çerçioğlu ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Osman Gürün de bizleri makamında kabul ederek çalışmalarımıza tam destek olacaklarını ve yardımda bulunacaklarını ifade etmişlerdir. Yaptığımız bu incelemelerde özellikle Muğla Yerel Tohum Merkezinde destek sözü aldık. Edindiğimiz tohumlar bizim kuracağımız tohum bankasının temelini oluşturmak için çok anlamlı oldu.” dedi.

Muğla’da Tarımsal Uygulama ve Araştırma Merkezinde yaptığımız inceleme sonucu; toprak, su ve bitki analizleri ile ilgili destek sözü aldıklarını belirten Ahmet Aydın “ Buradan bir heyet Adamıza gelerek özellikle kompost gübre üretim hanesini içeren bir işletmeyi kurmak için yardımcı olacaklar. Tüm bu çalışmalarda ihtiyacımız olan bir seranın projelendirilip yapılması için Aydın’dan bir ekip yine adamıza gelerek bizlere gerekli rehberlikte bulunacaklardır ” diye konuştu.

Gökçeada’nın kırsal kalkınmada yeni bir dönem başlatacaklarını ifade eden Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Aydın açıklamasını söyle tamamladı: Gökçeada’mız tarımsal üretiminde doğamıza ve bakirliğimize uygun olarak kesinlikle yerel tohumun kullanılması ilk amacımız. Ulusal değerlere sahip çıkmanın birinci koşulunu yerel tohumda görüyoruz. Bunun arkasından doğa dostu tarımı uygulamak için zehirsiz, kimyasalsız bir üretim yaptırmak için gerekli düzenlemeler yapılacaktır.

Başkanımız Sayın Ünal ÇETİN’in de çok önemsediği bu projede kooperatiflerin çok büyük işlevi olacaktır. Adamızın ürünlerinin markalaştırılması, coğrafi olarak işaretlendirilmesi, lojistiği, pazarlanması ile ilgili sorunların çözümünde belediye olarak üzerimize düşeni yapacağız. Ürettiğimiz sağlıklı ürünlere ürün alım garantisi verilerek, üreticinin pazar bulma endişesi ortadan kaldırılacaktır.”

GÖKÇEADA VE GÖKÇEADALILAR İÇİN EMEK VEREN HERKESE SONSUZ TEŞEKKÜR…

Total Page Visits: 808 - Today Page Visits: 3

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir