Güncel

GÖKÇEADA’DA CORONA TEDBİRLERİ

Dün akşam saatlerinde Bilim Kurulu ile yapılan toplantı sonrası yapılan açıklamalar ile okulların tatil edilmesi ve Coronavirüs tedbirleri kapsamında adamızda da bu gün küçük bir seferberlik ile tedbirler uygulanmaya başlandı.

Mart ayı içerisinde yapılacak bir çok etkinliğin iptal edilmesi ile gözler bu gün kılınacak cuma namazına çevrildi. Herkes bir şeyler söyleyerek düşüncesini açıklıyordu.

“Gökçeada’nın Sesi” olarak sabah saatlerinde Gökçeada Müftülüğüne giderek Müftü Vekili Metin ERGÖR Hocaya sorduk son kararı. Metin Hoca diyanetten gelen yazıyı göstererek bilgilendirdi bizleri. Diyanet işleri başkanlığı Özel Kalem Müdürü Hasan GÜÇLÜ tarafından gönderilen yazı her şeyi açıklıyordu.

“Corona virüsü nedeniyle 13 Mart Cuma günü, Cuma namazının kılınmayacağına” dair, Sayın Diyanet İşleri Başkanımızın Sosyal Medya Hesabından yapılmış gibi gösterilen ve gerçekle ilgisi olmayan bir ekran görüntüsünün, çok sayıda sosyal medya gruplarında paylaşıldığı öğrenilmiştir. Söz konusu paylaşım GERÇEK DIŞIDIR. Cuma namazının kılınmaması gibi bir durum SÖZ KONUSU DEĞİLDİR. İtibar edilmemesi istirham olunur.

Müftü Vekili Metin ERGÖR bizi bilgilendirmeye devam ederek camilerin Cuma namazından önce (sabah saatlerinde) Gökçeada kaymakamlığı tarafından sağlanan ilaç ile camilerin dezenfekte edildiğini ve dezenfekte işinin namazdan sonra da tekrarlanacağını belirterek cemaatin kaygı duymadan ibadetini yapmak için camilerimize gelebileceğini duyurdu.

Yaşananların namaza ilgiyi nasıl etkileyeceğini merak etmedik değil. Namaz saatinde gördüğümüz namaza ilginin azalmadığını gözlemledik.

Cuma Namazında verilen hutbenin de konusu gündem ile ilgiliydi. Tüm camilerde;

Muhterem Müslümanlar!

En hafifinden en ağırına kadar hastalık dünya imtihanlarından biridir. Tarih boyunca pek çok hastalık Allah’ın yardımı ve insanların gayretli araştırmaları ile tedavi edilmiştir. Bugün dünyanın dört bir köşesine yayılan Koronavirüs’ün de inşallah şifası bulunacaktır. Nitekim Resûl-i Ekrem’in buyurduğu gibi “Allah, indirdiği her hastalığın muhakkak şifasını da vermiştir.” Bizlere düşen ise hastalığa yakalanmamak için tedbiri elden bırakmamaktır.

Aziz Müminler!

Bu salgından korunmak için öncelikle beden, kıyafet, yiyecek ve çevre temizliğine dikkat edelim. Bulunduğumuz ortamı sık sık havalandıralım. Öksürdüğümüz ya da hapşırdığımız zaman tek kullanımlık mendillerle veya dirseğimizin iç kısmıyla ağzımızı kapatalım. Kalabalık ortamlardan uzak durmaya gayret edelim.

Özellikle lavabo, abdesthane, kapı kolu ve masa üstleri gibi el temasının yoğun olduğu alanları temiz tutalım. Ellerimizi her zamankinden daha fazla sabunla ve ovalayarak yıkayalım. Kirli ellerimizle ağzımıza, burnumuza ve gözümüze dokunmayalım. Camilerimizde ortak tespihleri kullanmak yerine parmaklarımızla ya da şahsi tespihimizle tesbihatımızı eda edelim.

Şayet yurt dışı seyahatinden dönmüşsek, on dört gün boyunca evimizden dışarı çıkmamaya özen gösterelim. Umre ziyaretinden dönenlerin de bu hususa dikkat etmesini ve ziyaretçi kabul etmemesini sağlayalım.

Kıymetli Müslümanlar!

Bizler samimi ve sıcakkanlı bir milletiz. Dost ve arkadaşlarımızla musafaha eder, tokalaşır ve kucaklaşırız. Elbette bu davranışlar çok güzel ve değerlidir. Ancak bulaşıcı hastalıkların yaygın olduğu bu dönemde böyle uygulamalara ara vermek sorumluluğun ve tedbirin gereğidir. Bilhassa camilerimizde yaygın olan namaz sonrası musafaha uygulamasına ara verelim. Tokalaşmadan belli bir mesafeden birbirimize gönül selamı vererek hal hatır soralım.

Belli bir yaşın üzerinde olanlar Koronavirüs’den daha fazla etkilenmekte ve risk grubunda yer almaktadır. Dolayısıyla bu günlerde yaşlılarımız evlerinde istirahat etmeli ve kalabalık ortamlardan uzak durmalıdır.

Değerli Müminler!

Sağlık, Rabbimizin bize emanetidir. Mümine düşen, bu emanete sahip çıkmak, onu korumak için gayret göstermektir. Bu sayede Allah’ın yardımıyla huzura kavuşuruz. Dertlerimize deva, hastalıklarımıza şifa buluruz. Nitekim Kur’an-ı Kerim’de Hz. İbrahim (a.s) Rabbimizi şöyle anlatır: “O, beni yaratan ve bana doğru yolu gösterendir. O, beni yediren ve içirendir. Hastalandığımda bana şifa veren O’dur. Beni öldürecek ve sonra diriltecek olan da yine O’dur.”

Öyleyse yaşadığımız salgın hastalık karşısında hem kendi sağlığımızı hem de çevremizdekileri korumak için tedbirli davranalım. Aksi halde kendi sağlığımız yanında başkalarının sağlığını da tehlikeye atacağımızı, bunun da kul hakkı olacağını unutmayalım.

Elbette Rabbimizin bir takdiri vardır. Mümine düşen ise tedbir almaktır. Mümin her haliyle mutedil ve dengelidir. Meseleyi hafife almadan, abartıp paniğe kapılmadan, soğukkanlılıkla, aklımızı ve bilgimizi kullanarak bu salgınla mücadele etmek hepimizin vazifesidir.

Yukarıda ki hutbe cemaat ile paylaşılarak bilgilendirme yapıldı.

Namaz saatinde gördüğümüz bir güzellikte Gökçeada Gençlerinin (Musa DEMİRTAŞ, Sedat ÖZTÜRK, Erkut EROL, Rıdvan ŞAHİN, Ayhan SARIOĞLU, Mehmet ERYILDIZ, Özkan AKIN, Orcin UYSAL, Murat KAHVECİ, Mutlu TAŞÖZ, Kazım ŞAHİN, Suat SEZER, Metin BAYRAK, Kaan ÖVER, Ersin YILDIZ, Dilek BOZKURT, Yılmaz AKIN, İlker TAŞ, Ufuk GÜVERCİN ve İsa BAYRAMOĞLU) adamızda uzun süre görev yapmış İdlip şehitlerimizden Ali TURGUT için tüm camilerde (Fatih Camii, Şehitler Camii ve Merkez Camii) okutulan mevlid ve anısına dağıtılan pilav oldu.

Gençler ile kısa bir süreliğine de olsa yaptığımız sohbette Şehidimiz Ali TURGUT’un adamızda ne kadar sevildiğini de anlamış olduk. Gençler sohbet esnasında özellikle bir konunun altını çizmemizi talep ettiler.

3 camide birden okunan mevlid sonrası dağıtılan pilav ile ilgili Merkez Lokantası sahibi Gültekin EROL tarafından verilen destek için kendisine tekrar tekrar teşekkür ettiler ve bunun özellikle belirtilmesini talep ettiler.

Duyarlılıklarından dolayı Gökçeada Gençlerine ve Gültekin EROL’a teşekkür.

Yoğun katılım ile kılınan “Cuma Namazı” sonrası merkezde bulunan 3 camii de Gökçeada Kaymakamlığı tarafından sağlanan ilaç ile tekrar dezenfekte edildi. Camii cemaatından Kemal SÜRÜL tarafından yapılan dezenfekte işlemini bizde sizler için görüntüledik.

Camilerimizde yapılan bu işlemler devam ederken Gökçeada Belediyesi de Coronavirüs için önlem amaçlı çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Yapılanların bir çoğuna yetişip görüntüleyemesek de ulaşım araçları (otobüsler, taksiler) tek tek dezenfekte edildi.

Akşam saatlerinde de adamızda dezenfekte işlemleri devam etti. Gökçeada Kütüphanesi de önlem amaçlı dezenfekte edilen kurumlarımızdan biriydi.

Tatil öncesi son ders günü okullarda da kafalar net değildi. Çocukların dersleri konusunda çok farklı düşünceler söz konusu olunca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan aşağıdaki açıklama kafalarda ki sorulara yanıt niteliğinde oldu. 18 madde olarak Milli Eğitim Bakanı Ziya SELÇUK tarafından yapılan açıklama süreci anlamak için şimdilik yeterli görünüyor.

1. 6-10 Nisan 2020 tarihlerinde yapılacak ara tatil öne alınarak 2 hafta tatil ilan edilmiştir. Öğretmenlerimiz de okula gelmeyecekler ancak acil durumlarda çağrılma ihtimaline karşı bulundukları şehri terk etmeyeceklerdir.

2.ilk hafta öğrencilerimiz dinlenecekler.

3.Uzaktan Öğrenme Sistemi ilk kez uygulanacak ve tatilin 2. Haftası yani 23 Martta uzaktan eğitim başlayacak. Uzaktan Eğitim EBA aracılığı ile yapılacak.

4. Her sınıf düzeyinde yeni ders programları hazırlanacak ve yeni haftalık ders programı en kısa zamanda eba.gov.tr üzerinden duyurulacak.

5.Okullar açıldığı zaman gerekirse yüz yüze telafi eğitimleri yapılacak.

6.Uzaktan eğitim için EBA’ya alternatif televizyon internet vb yöntemler de uygulanacak.

7.Ders Programları yarım gün ya da tam gün yapılabilecek. Tüm altyapı hazırlıkları tamamlandı,

YKS ve LGS hazırlıkları EBA üzerinden özel programlarla devam edecek.

8. EBA’ya ücretsiz erişim sağlanıyor. Tüm veliler ve öğrenciler cep telefonlarına EBA yı indirerek aylık 3 GB’a kadar ücretsiz erişimi sağlamaları gerekiyor.

9.EBA’da öğretmenler öğrencileri ve sınıfları ile kendi gruplarını oluşturarak öğrencilere ödev gönderebilecek, takibini yaparak derslerini devam ettireceklerdir.

10.Öğretmenler ve yardımcı personel için de uzaktan mesleki gelişim programları düzenlenecek.

11. 4440632’den veliler ve öğrenciler süreç hakkında bilgi alabilecekler.

12. Velilerimizin tavrı çok önemli. Önce kendi sağlığımıza dikkat edeceğiz ve çocuklarımızı kalabalık ortamlardan uzak tutacağız.

13.Tatilin 1. Haftası çocuklarımız dinlenecekler ancak mutlaka okuma becerilerini geliştirecek ve öğretmenlerinin yönlendirmeleriyle çocuk edebiyatı ve eserleri okunacak.

14.Tüm ayrıntılar ve senaryolar 13 Mart 2020 tarihinden itibaren eba.gov.tr üzerinden açıklanacak.

15. Özel okullar ile Millî Eğitim Bakanlığına bağlı tüm Anaokulu ve Kreşler de tatil olacak.

16. Uzaktan eğitim bugün için 1 hafta planlanıyor ama virüsün gelişim evresi doğrultusunda uzatma ve öğrencilerin sınavları da dahil olmak üzere tüm senaryolar hazır. Tatil uzayabilir de.

17. Öğrencilerin öğrenme sürecidir aslolan. Yazılılar daha sonra düşünülür. Bunlarla ilgili A ve B planlarımızın tamamı hazır.

18. Tüm bu tedbirler 16 Mart Pazartesi itibariyle başlayacak, dolayısıyla bu hafta sonu tüm kurslar ve merkezi sınavlar yapılacak.

TÜM ÜLKEMİZDE OLDUĞU GİBİ GÖKÇEADA’DA DA SAĞLIĞIMIZ İÇİN EMEK VERENLERE TEŞEKKÜR..

Total Page Visits: 1034 - Today Page Visits: 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir