Güncel

GÖKÇEADA’DA COVİD 19 GÖLGESİNDE MERYEM ANA PANAYIRI

Ortodoks vatandaşlarımız için önemli bir gün olan 15 Ağustos (Meryem Ana Panayırı) adamızda az katılım olmasına rağmen büyük coşku ile kutlandı.

Restorasyonunun yetişip yetişmeyeceği belirsiz olan “Sümela Manastırı”nda yapılacak ayine katılmayacağını planlayan Fener Rum Patriği Bartholomeos’un da adamızda olduğu 15 Ağustos coşkusu maske ve mesafe kurallarına uyum içerisinde kutlandı.

Yoğunluk yaşanmaması için Bartholomeos ile Gökçeada Metropoliti Kyrillis SYKİS’in farklı kiliselerde yaptıkları sabah ayinleri ile başladı gün.

Metropolit Tepeköy Kilisesinde ayini gerçekleştirirken Bartholomeos da Zeytinliköy’de basının (ulusal ve dış basın) yoğun ilgisi altında sabah ayinini gerçekleştirdi. Bu önlem ayinlerde sosyal mesafenin kontrollü olmasına olanak sağladı.

Ayinlerin bitişi ile öğle yemeğinde bir araya gelindi. Gökçeada Kaymakamı Serhat DOĞAN’ın da katıldığı yemek 180 kişi kapasiteli mekanda sosyal mesafeye uyum için 35 kişi ile gerçekleştirildi.

Yemekte gazetemize neden Sümela Manastırı’na gidemediğini açıklayan Bartholomeos, Gökçeada Kaymakamı Serhat DOĞAN’a yeni görevinde başarı dileğini tekrarlayarak Ortodoks cemaatının bayramını kutladı.

Gökçeada Kaymakamı Serhat DOĞAN’da böyle bir günde bir arada olmanın büyük anlam taşıdığını belirterek farklılıkların zenginlik sayıldığı adamızda sevinçte ve kederde bir arada olmak çok güzel dedi ve davet için teşekkür etti.

Gökçeada-Bozcaada Metropoliti Kyrillis SYKİS’de yaptığı açıklama ile günü kutladı. “Bu gün Meryem Ana’nın isim günü, Meryem Ana sadece Hz. İsa’nın değil tüm insanların anası, tüm insanların kardeş olduğu gerçeğini düşünerek bu günün önemini daha iyi anlarız. Hepimizin tek bir Allah’ı var. Birlikte mutluluk içinde yaşamak en büyük dileğimiz. Allah’ın bizlere armağanı olan hayatı iyi yaşamak gerekir. Kalés diakopés İyi bayramlar” diyerek verdiği mesaj ile seslendi Gökçeadalılara.

Yemekten sonra eski bir geleneği yaşatmak için hazırlıklara geçildi. Marmaros bölgesinde ulaşımı çok güç olan bir konumda bulunan “Meryem Ana Balomeni” ya da “Balomeni Manastırı” adıyla bilinen manastırda geçmişte yaşanan bir geleneğin yaşatılması için az katılımlı da olsa gereken hazırlık yapılarak etkinlik gerçekleştirildi.

Gerek konumu (manzarası ve doğallığı) gerek içinde ayazma suyu bulunması ile dikkat çeken manastırda geçmişte yapılanları kısaca anımsatalım ve yaşatılması için uğraş verilen geleneksel ritüeli anlamaya çalışalım.

Tüm adamızda olduğu gibi Marmaros bölgesinde de yoğun bir kırsal yaşamın olduğu zamanlarda (kırlarda bulunan kalıntıların yoğunluğu en büyük gösterge) 15 Ağustos günü gecesi bu manastırda bir araya gelinerek kurbanlar kesiliyor, yakılan ateşte etler pişirilirken yapılan ayin ile dualar ediliyor ve gün ağarana kadar kutlamalar sürüyormuş. Bu geleneği yaşatmak isteyen Ortodoks vatandaşlarımız az sayıda katılım ile de olsa geceyi Gökçeada-Bozcaada Metropoliti Kyrillis SYKİS ile birlikte manastırda geçirdi.

Orman bölgesi olduğu için alınan özel izinle gerçekleştirilen etkinlik için Gökçeada Orman Şefliğinden bir çalışan da geceyi alanda geçirdi.

BİRLİKTE KARDEŞÇE YAŞADIĞIMIZ VE YAŞAMAYA DEVAM EDECEĞİMİZ ORTODOKS KARDEŞLERİMİZİN BAYRAMLARI KUTLU OLSUN. KALES DİAKOPES.

Total Page Visits: 1321 - Today Page Visits: 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir