Güncel

GÖKÇEADA’DA TÜM KURUMLAR PANDEMİ İÇİN SEFERBERLİK İLAN ETTİ

Gündeme geldiğinden bu güne her an yeni bir özelliği öne çıkan “Koronavirüs” salgını için tüm dünya önlem olarak ilk koşulun evde kalmak yoluyla sosyal izolasyon önlemleri uygulamaya çalışıyor.

Sosyal izolasyonu başarılı şekilde uygulayan ülke ya da bölgelerin başarılı olduğu görülürken yaşamın tamamen durmadığı gerçeği de önümüzde duruyor. Sosyal izolasyon nedeni ile yavaşlasa da devam eden yaşam için sorumluluk üstlenen kurumların başarılı organizeleri yaşamlarımızı daha anlamlı kılıyor.

Gökçeada’nın Sesi olarak bizde adamızda kurumların pandemi ile mücadele konusunda bizlere umut veren çalışmalarını sizlerle paylaşarak bu süreci birlikte aşma konusunda farkındalık yaratmak gerektiği düşüncesindeyiz.

Kim ne derse desin adamızın kurumları bu süreçte olumlu katkı sunmuşlar ve sunmaya devam ediyorlar. Kurumlarımızın ortaya koyduğu olumlu çabaları ve sonuçları hakkında ulaşabildiğimiz bilgileri sizlerin de bilmeye hakkı olduğunu düşünerek bu haberi sunuyoruz.

Kurumlarımızdan ilk olarak çocuklarımızın eğitim ve öğretiminden sorumlu olan Gökçeada Milli Eğitim Müdürlüğünün (MEM) süreç içinde aldığı önlemler ve sürece yaptıkları olumlu katkılardan söz etmek gerekiyor.

Geleceğimiz çocuklarımızın 3 yaşından 18 yaşına kadar eğitimleri için görev yapan öğretmenlerimizin ve okullarımızın bağlı olduğu Gökçeada MEM bu süreci gerçekleştirdiği olumlu katkılar ile birlik ve beraberlik içinde nelerin başarılabileceğinin en güzel göstergesi oldu.

Pandemi konusunun ülkemizde gündeme geldiği 12 Mart tarihinin hemen ertesi günü harekete geçen Gökçeada HEM kaymakamlığın da katkıları ile tüm okulların dezenfekten işlemlerini yaparak başladığı çalışmalar, okulların tatil edilmesi ve uzaktan eğitim döneminde de sorumluluğunu hakkıyla yerine getirdi.

İlk kararda 30 Mart tarihinde açılması planlanan okullar haftada 2-3 kez dezenfekte edilerek geleceği düşünülen öğrenciler için steril bir ortam konusunda mesai harcayan öğretmen ve idarecilerimiz ikinci karar ile nisan sonuna ertelenen okul açılışı ile uzaktan eğitim ile devam edecek eğitim ve öğretim için her okulda bir idarecinin danışman olarak görevlendirmesi Gökçeada MEM’in alkışlanacak kararları oldu.

İdarecilerin bu güzel kararlarına öğretmen arkadaşlar da öğrenciler ile aralarında kurdukları iletişim köprüsü ile büyük destek oldular. Neredeyse her gün bir öğretmeni tarafından aranan öğrenciler evden çıkmamalarına rağmen okulda gibi eğitim ve öğretimlerine devam ettiler. Özellikle Burhanettin Kurt Anaokulu uzaktan eğitim de gerçekleştirdikleri etkinlikler ile velileri de eğitimin içine alarak bu süreçte krizi fırsata çevirdi.

Öğretmenlerimizin bu sürece katkıları ile ilgili o kadar çok örnek var ki hepsini burada anlatmak olanaksız. Oluşturulan VEFA Destek Grubuna gönüllü olarak katılıp evde kalmaları gereken 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan vatandaşlarımıza hizmet yarışına katılan her öğretmenimize ne kadar teşekkür etsek yetersiz kalır.

Gökçeada MEM’in sürece olumlu katkıları bunlar ile sınırlı değil. Şimdi anlatacağımız konu başlı başına haber değeri taşıyor. Salgının gündeme geldiği ilk günlerde fırsatçıların fiyatları tavan yaptırdığı maskeler artık adamızda üretiliyor.

“Gökçeada Kaymakamlığı tarafından Gökçeada Ortaokulu ve Gökçeada İlçe Halk Kütüphanesine hediye edilen 3 Boyutlu yazıcılar ve Tepeköy Özel Rum Lisesinde yer alan 3 boyutlu yazıcı Gökçeada ortaokulunda bir araya getirilerek Covid 19 salgını ile mücadele kapsamında kullanılmaya başlandı. 3D yazıcılar ile Covid 19 salgını kapsamında ilçemizde görevli personel için koruyucu siperlik üretimine başlandı. 10 gün içerisinde ilçemizde ihtiyacı olan tüm personele siperlik üretiminin yapılması planlanmaktadır.” yetkililerin bu açıklamayı yapabilmesine olanak sağlayan öğretmen arkadaşlarımızın mesai kavramı olmadan sürece katkı sunmalarıdır. Kendilerine teşekkür ederek bakışlarımızı Gökçeada HEM’e (Halk Eğitim Merkezi) çeviriyoruz. Gökçeada HEM 1 kadrolu öğretmen, 1 Usta öğretici ve 4 kursiyer ile günde 300 maske üretiyor adamızda bulunan kurumların çalışanları için.

Konu ile ilgili bilgisine başvurduğumuz Gökçeada HEM Müdürü Ercan KONYAR “Elimizde bulunan makinelerin yetersizliği nedeniyle şimdilik bu sayıda maske üretimi yapabiliyoruz. Sürece katkı sunmak isteyen bir çok kursiyerimiz ve vatandaşımız var. yeterli makinemiz olsa günlük üretim sayımız çok daha fazla olur.” diyerek katkı sunmak isteyen Gökçeadalıların dikiş makinesi bağışı ile destek vermelerini beklediklerini belirtti. Gökçeada Sağlık Müdürü ve Gökçeada Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Özlem ÇIRPAN’dan aldığımız bilgi kapsamında adamızın maske ihtiyacının en az 1000 adet/gün olduğu düşünülürse yapılacak makine desteğinin önemini gösteriyor.

SON DAKİKA

Haberi hazırladığımız saatlerde aldığımız bir son dakika bilgisi. ADD Gökçeada Şb. Başkanı Mustafa SATAR Gökçeada HEM Müdürü Ercan KONYAR ile iletişime geçerek bir makine bağışı için görüştüğü. Gökçeada adına kendisine teşekkür eder durumu uygun olan Gökçeadalılar dan da destek olmalarını temenni ederiz.

Gökçeada MEM olarak bu sürece katkılarını dilimiz döndüğünce anlatmaya çalıştık. Bu sürece katkı sunan diğer kurumlarımızın yaptıkları da hiç azımsanacak gibi değil. Gökçeada VEFA Destek Grubunu oluşturan kurumlar ve destek sunan kurumların çalışmalarından önceki haberimizde bahsetmiştik. Gökçeada VEFA Destek Grubu olarak verilen hizmetin katlanarak devam ettiğini belirtmeden geçmeyelim.

Gökçeada Hıfzıssıhha Kurulunun 29 Mart günü aldığı kararın uygulanması ve takibi konusunda görev alan kolluk güçlerimizin (Emniyet ve Jandarma) ve Gökçeada TSM (Toplum Sağlığı Merkezi) personelinin çalışmaları da takdire şayan olarak değerlendirilebilir.

PANDEMİ KONUSUNDA ÖNÜMÜZDEKİ SÜRECİN PLANLANMASI

Haberimizin bu bölümünde Gökçeada Sağlık Müdürü ve Gökçeada Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Özlem ÇIRPAN ile yaptığımız görüşmeyi baz alarak bu konuda adamızda planlanan ve hayata geçirilen uygulamalar ve biz adalılara düşen görevlerden bahsederek süreci birlik ve beraberlik içinde en sağlıklı şekilde atlatmak gerekliliğine vurgu yapmak istiyoruz.

Sosyal medyada ki bilgi kirliliğinin sürece olumsuz etkisi ile başlayan sohbetimizde kafamıza takılan ve sizlerin merak ettiği soruları tek tek sorduk Özlem Hanım’a. Yoğunluğu nedeniyle çalan telefon sesleri ile sık sık kesilen sohbetimizde tüm sorularımızı yanıtladı İlçe Sağlık Müdürümüz.

Sağlıkçılarımızı sorduk. Bizler için ciddi risk alarak en ön cephede görev yapan sağlıkçılarımızın adamızda ki durumu konusunda bilgiler istedik. Hazırlanan “Pandemi Planı” çerçevesinde alınabilecek tüm önlemleri aldıklarını belirten Sağlık Müdürümüz “Biz sağlıkçılar, diğer çalışanlar ve vatandaş olarak ayrım yapmıyoruz. Bu süreç olumlu ya da olumsuz hepimizi etkileyecek. O nedenle birlikte hareket etmeliyiz. Biz görevliler olarak yaptığımız en doğru hizmetler bile halkın desteğini alamaz ise anlamsız kalır” diyerek bu süreçte ne yapılırsa yapılsın birlikte hareket edilmemesi durumunda işe yaramayacağını vurguladı. HEP SAVUNA GELDİĞİMİZ BU DOĞRU VURGU İÇİN TEŞEKKÜRLER ÖZLEM HANIM.

PANİK YOK TEDBİR VAR

Özlem Hanım umudumuzu artıran bilgiler de verdi bu süreç ile ilgili. Gökçeadalıların panik yapmasına gerek olmadığının altını çizen Sağlık Müdürümüz yapılan hazırlıklar ile ilgili bilgileri de paylaştı sizlere iletmemiz için. Çanakkale merkezde bir çok hastanın üçlü tedavi ile iyileştirilerek evlerine gönderildiğini belirten Sağlık Müdürümüz alınan tedbirlere uyulması durumunda süreci sağlıklı atlatacağımız inancında.

5 hemşire ve 4 Dr. ile oluşturulan mobil ekip oluşturulduğunu belirten Özlem Hanım bu ekip ile evlere giderek pansuman, enjeksiyon ve VEFA aracılığıyla talep edilen 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı bulunan tüm vatandaşlarımıza hizmet sunuluyor. Bu ekibe Diş Hekimi de ilave ederek hizmet çeşitliliği artırılmış bulunuyor. Adamıza özel olarak bir aylık olarak alınan raporlu ilaçları gerekli görüşmeler yapılarak 3 aylık olarak alınabilecek.

Gökçeada Sağlık Müdürü ve Gökçeada Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Özlem ÇIRPAN bir konuda Gökçeadalılara teşekkür ediyor. Yapılan duyurulara kayıtsız kalmayarak gereksiz yere hastaneye gelmeyen yeşil alan hastaları sayesinde yoğunluğun Gökçeada ASM’de (Aile Sağlık Merkezi) %80, acil serviste %75 ve poliklinikte %80 azaldığı gerçeğinin bu sürece katkısı yadsınamaz. DUYARLI DAVRANAN VATANDAŞLARIMIZA BİR TEŞEKKÜR DE BİZDEN.

Gökçeada ASM ile evde gerçekleştirilecek diğer bir hizmet de gebe, loğusa ve bebek izlenimleri (aşılar hariç) olacak. Aşıların hariç olmasının nedeni ise soğuk zincir kuralına ters düşülmemesi gerekliliğinden dolayı.

Ateşli hastaların artma ihtimali karşısında önlemlerin alındığını da belirten Sağlık Müdürümüz etkili izolasyon gerekliliği nedeniyle Tiriaj alanları oluşturarak ateşli hastalığı bulunan vatandaşlarımızı diğer hastalardan ayırmak için gerekli çalışmanın yapıldığını anlattı.

Bu gün itibariyle Acil Serviste hazırlanan 2 oda sadece ateşli hastalığı bulunan vatandaşlarımıza hizmet verecek. Burada görev yapan sağlıkçılar da ayrı olacak. Önümüzdeki 1 hafta içinde vatandaşların maddi desteği ile tadilatı bitirilecek olan eski ASM binasında 5 oda ateşli hastalıkların müşahedesi için kullanılacak. Burada yapılacak müşahede de COVİD-19 şüphesi olanlar karantina hastanelerine sevk edilecek.

Haberimizin uzunluğundan sıkılmış olabilirsiniz. İnanın konuyu özet geçtik desek yalan söylemiş olmayız. Son olarak Sağlık Müdürümüzün tavsiyelerini de sizlerle paylaşarak haberimizi tamamlayalım.

Maske takma konusunda oluşan bilgi kirliği nedeniyle maske takmalı mıyız? nasıl takmalıyız diye sorduk. Evden çıkmak zorunda kalırsak maske takmalıyız ama maskeyi çıkardıktan sonra atmalıyız, tekrar takmamalıyız diye yanıtladı sorumuzu Özlem Hanım ve ekledi “Tüm gün dışarıda bulunmak zorunda isek ortalama 4 saatte bir maskemizi değiştirmeliyiz. Eğer hapşırık, öksürük ve çok konuşma nedeni ile maskenin nemlendiğini fark edersek 4 saati de beklemeden maske değiştirilmeli. Aksi durumda maske yarar değil zarar verebilir. Sadece sağlık personelimize dağıttığımız gözlüklerin tekrar takılabilir ama onunda her çıktığında sabunlu su ile temizlenmesi gerekiyor.”

Tavsiyelerine devam eden Sağlık Müdürümüz sık sık su içmek gerekliliğine değinerek “Her 15-30 dakika aralığında su içerek boğazımızı ıslat malıyız. Bu sayede hem boğazımızın tahrişine engel olacak ve olası virüsleri midemize indirerek mide asidimizle yok ederiz. Ayrıca yiyeceklerimizi bol su ile yıkayarak yemek gerek. Yoğurt, sarımsak, C vitamini içeren meyveler ve protein içeren et vb. yiyecekler ile beslenmek direncimizi artıracağı için bol tüketmeliyiz” diyerek uyardı bizleri.

YAŞAMIMIZI KOLAYLAŞTIRMAK İÇİN EMEK VEREN HERKESE SONSUZ TEŞEKKÜR…

Total Page Visits: 987 - Today Page Visits: 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir