GÖKÇEADA’MIZ İÇİN BİR ÖNERİM VAR
Dünyada sizce kaç tane sualtı müzesi var. Sualtı müzelerde ne sergileniyor. Gökçeada’mızda kurulacak bir sualtı müzesinin, alternatif turizme katkıları neler olabilir. Adamızın katma değerini yükseltecek bu yatırımı hep birlikte düşünelim.
Dünya da ve Türkiye de var olan sualtı müzelerinde heykeller sergilenmektedir. Bu sualtı müzelere bolca dalış yapılmaktadır.
Adamızın bir takım yeni markalarla anılmasına, vizyon sahibi olunmasına yol açacak sualtı müzesinin kurulmasını hararetle öneriyorum.
Örneğin 2020 yılı yazında adamıza davet edilecek gerek yurtiçi gerekse yurtdışından gelecek amatör ve profesyonel heykeltıraşlar vasıtası ile gönüllülük içeriğiyle yaptırılacak heykellerin adamızın dalış yapılmasına uygun bir yerinde deniz altına yerleştirilmesi gerekmektedir.
Tabii ki yapılacak heykellerin medeniyetler yatağı olan Anadolu’muzdan esintiler taşıması önceliğimiz olmalıdır. Önerim; Gökçeada Sualtı Müzesinin oluşumunun her aşamasında Gökçeada Kaymakamlığı ve Gökçeada Belediyesinin el ele vererek adamızın vizyonuna katkı sağlamalıdırlar
Dünyanın en büyük sualtı müzesi Meksika dadır. Tam 400 heykel su altında sergilenmektedir. Müzeye yılda binlerce kişi dalış yapmaktadır. Türkiye’mizde ise Antalya’nın Manavgat ilçesinde 2015 yılında Side Sualtı Müzesi açılmıştır. Bu müzemiz Meksika’dan sonra dünyanın ikinci büyük su altı müzesi olma özelliği taşımaktadır.
Side Sualtı Müzesinde 115 Heykel sergilenmektedir. 31 Ekim 2015 tarihinden itibaren meraklılarına hizmet veren sualtı müzesi, Anadolu medeniyetinin zenginliklerini anlatan müzeye yılda ortalama 10 bin dalış yapılmaktadır. Side’nin yaklaşık 1,5 mil açığında yer alan müzedeki heykeller 11-18 ve 22 metre derinliklerde bulunmaktadır. 2015 yılından bu yana 50 bin kişi Side Sualtı Müzesine dalış yaptı.
Bir festival havasında düzenlenebilecek, yurtiçi ve yurtdışından davet edilecek heykel sanatına gönül vermiş heykeltıraşların çalışmaları için uygun görülen bir sokak veya sokaklar çalışma alanı olarak düzenlenebilir. 2020 yılında yapılacak böyle bir etkinlik umuyorum ki epey bir ses getirecektir. Gerek Ulusal gerekse yurtdışı basında yer alarak Gökçeada’mızın tanıtımına katkı da sağlayacaktır.
Gökçeada Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi olarak bu düşünceme sanırım Gökçeada Kent Konseyi de sahip çıkacaktır.
Haydi Gökçeada’yı sevenler, ben Adalıyım diyenler, Gökçeada Sivil Toplum Kuruluşları, Gökçeadalı amatör ve milli dalgıçlarımız, Gökçeadalı işverenler, Gökçeada Yerel Yönetimi, Gökçeada Kaymakamlığı, Üniversitelerimiz hep birlikte elimizi taşın altına koyalım.
İnanırsak, sürdürülebilirliğini sağlarsak başaracağız demektir.