GÖKÇEADA’NIN BİTMEYEN 20 YILLIK RÜYASI “GÜMRÜK KAPISI”
Gökçeada Kent Konseyi kuruluş yıllarıydı. Yani 20 yıl önce. Gökçeada köy görünümlü, turizm tesisi yok. Halk gözünü yılda bir 15 Ağustosta adaya gelen Rumlara dikmiş durumda. Kent Konseyini kurar kurmaz ilk işimiz Gökçeada’nın ekonomik sorunlarına eğildik. Adamızı ziyaret eden dönemin liderleri olan Süleyman Demirel, Ahmet Necdet Sezer, Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan’a (unuttuğumuz isimlerde olabilir) başta Ada ekonomisi olmak üzere, sağlık ve eğitim konularında geniş brifingler verdik. Bu raporları hala saklarım. Ekonomik içerikli raporlarımızda “Gümrük Kapısı” talebimiz her seferinde yer aldı. En son sunumu da Ak Parti Grup Başkan vekilimiz Bülent Turan’a STK’lar huzuruna dile getirdim. Raporu sundum. Yani 20 yıllık bir mücadele bu “Gümrük Kapısı” talebimiz. Ancak bir arpa boyu da yol alamadık.
ZARARLI UNSURLAR GİRERMİŞ: Hatta bir seferinde bir devletlû beni kenara çekip bana “ bu konu milli güvenlik meselesi. Bazı unsurlar bu Gümrük kapısından içeri girebilir dedi. Bence üzerine gitmeyin “ bile dedi. Güldüm geçtim. Hayatımda böyle saçma bir açıklama duymamıştım hem de devletlû birinden. Bende kendisine cevaben “ Gökçeada Gümrük kapısından girebilecek bu Zararlı unsurlar Pazarkule, Kapıkule, İpsala, Hamzabeyli veya Dereköy sınır kapılarından giremiyor mu? Ya da hava limanlarını kullanıp ülkemize giremiyor mu? Aynı Zararlı unsurlar Çanakkale Ayvacık-Midilli adası, Çeşme –Sakız adası, Ayvalık-Midilli adası, Kuşadası-Samos adası, Bodrum –Kalımnos adası, Bodrum Kos adası, Bodrum –Leros adası, Bodrum-Rodos adası, Bodrum-Simi adası, Fethiye-Rodos adası, Kaş-Meis adası, Marmaris-Rodos adası, Seferhisar-Samos adası arasında yapılan seferlerle yurda giriş yapamıyor mu? Türkiye’nin Ege kıyı şeridinde 13 noktada Yunan adalarına kesintisiz feribot seferleri var. Gökçeada’nın yanı başında 3 ada var (Limni-Semadirek-Taşoz) yanı başımızda. Bu üç adada kış nüfusu Gökçeada’nın 6 katı insan yaşıyor. Yani 37 bin kişi. Bu üç adaya yazın 1,5 milyon turist gidiyor. Taşoz adasında sezon 1 Nisan ile 31 Ekim arasına kadar devam ediyor. Gökçeada yaz turist sayısı 500 bin kişi. Sezon Temmuz –Ağustos ayları yoğunlukta. Limni-Semadirek ve Taşoz’a feribot seferleri kış aylarında haftada iki-üç güne kadar düşüyor. Hava muhalefeti de çabası. Yunanistan’a uzak olan Limni adasının Kavala limanına mesafesi 8-9 saatlik bir yolculuk. Gökçeada-Limni seferleri olsa 1 saatte ulaşım mümkün.
CİDDİ PAZAR VAR: Limni-Taşoz-Semadirek adalarına ulaşım fiyatları çok yüksek. Kamyon ve tırlar her gemiye ve saate alınmıyor. Bu üç adada inşaat, gıda, giyim, mobilya, akaryakıt, su ve diğer tüm ihtiyaçlar bize göre çok çok pahalı. Gökçeada bu üç yunan adasının lojistik tedarik üssü olabilir. Sağlık alanında daha iyi imkanlara sahip adamızda (Ambulans helikopter gibi) bu üç adaya sağlık hizmeti ihracı da olabilir. Elektrik ihtiyacının bu adalarda jeneratörle sağlandığı bilgisi de dikkate alınırsa enerji ve akaryakıt ihracı mümkündür.
EY DEVLETLÛ: Hani beni kenara çeken devletlû var ya ona bir çift sözüm var. “Ey devletlû, Hani zararlı unsurlar gelecek diye açmadığınız Gökçeada Gümrük Kapısı” var ya, bu kapının devlete yıllık zararı 500 milyon Euro. Toplumsal zararı ise 20 yılda 3 bin gencimiz adayı terk etmek zorunda kaldı. İş,aş bulamadığı için. Ben 1988 de adaya geldiğimde nüfus tabelası şimdiki tabeladan daha yüksekti. Şimdi tabelada 6200 yazıyor. Turizm Gökçeada’da bir nebze gelişti ama yeterli olamadı. Gökçeada’da herkes ya bankalara, ya esnaf kefalete ya da birbirine ciddi borçlu. Limni-Taşoz-Semadirek ile Gökçeada arasında sınır ticareti başlasaydı bu gün Çanakkale ekonomisi bile büyük ivme kazanacaktı. Gökçeada nüfusu en az 15 bin olacaktı. Kurulacak sabit pazarlarda başta adalılar olmak üzere ciddi ürün ve hizmet satışı yapacak ve ciddi döviz girdisi oluşturacaktı. Bu üç adaya giderek başta inşaat, gıda, mobilya, giyim, beyaz eşya vs. bağlantıları yapacak ada esnafımız ihya olacaktı. Ey devletlû devleti yanıltıp “Zararlı unsurlar Gökçeada’ya gelecek” diye en büyük zararı devlet ambargosu ile bize veriyorsunuz. Hem de bizi koruyor kolluyor havası vererek. Ayvacık-Çeşme-Ayvalık-Kuşadası-Bodrum-Fethiye-Kaş-Marmaris ve Seferhisar’dan Yunan adalarına her gün sefer yapılırken sorun olmuyor da, Gökçeada’dan sefer yapılırsa mı sorun olacak.
SESİMİZİ DUYAN VAR MI? : 20 yıldır dönemin Cumhurbaşkanlarına, Başbakanlarına, Bakanlarına, Milletvekillerine kimi görsek onlara Gökçeada Gümrük Kapısı” konusunu, önemini ve aciliyetini anlattık. Sonuç hüsran. Günde 10-12 yolcu ile sefer yapan Ayvacık-Midilli kapısı açıldığında basın aracılığı ile görüşlerimi açıklamış ve bu kapının verimli olmayacağını, kapı açılacaksa bu kapının Gökçeada’nın hakkı olduğunu savunmuştum. Buradan yine sesleniyorum. Limni-Taşoz-Semadirek-Gökçeada gümrük kapısı açılmalıdır. Hem de hemen. Bunu açacak kahraman lazım tarihe mal olması için. Hayır duaları almak için. Gökçeada ve Çanakkale ekonomisini ayağa kaldırmak için. Gençlerimizin geri gelmesi için. Göç’ün durması için. Milli menfaatlerimiz için. Gökçeadalılar için. Ülkemizin ihtiyacı olan döviz ve ihracat hamlesi için. Daha ne olsun. Bu kadar yetmez mi kapıyı açmak için “EY DEVLETLÛ”
ÖNEMLİ NOT: Yaklaşık 3 ayı aşkın sürede Gestaş şirketinin Gökçeada-Kabatepe bölümünde çalışan personelimizin, gemi çalışanlarımız cansiparane-fedakarca ve yılmadan yorulmadan seferleri aksatmadan yürüttüler. Sefer saatlerinin sabah 05’te başlamasından en az 1 saat önce göreve gelip gece yarılarına kadar çalıştılar. Başta Sinan kardeşimin ve tüm ekibin canlarının çıktığı bu sezonda Gestaş şirketine çağrımdır. Bu arkadaşlara en az birer maaş ikramiye ve mesai saatlerinin dışında çalıştıkları saatler için iki katı saat ücreti verilmesi talebimizdir. Bu arada Gestaş çalışanlarının Kuzulimanı-Merkez arasında servis hizmetini yapacak bir binek aracı tahsisi. (Bu isteklerimiz tamamen gözleme dayalı olup hiçbir Gestaş çalışanı tarafından bilgi almadık. Gözlemlerimize dayalıdır.) Sağlıcakla kalın.
GELECEK YAZI : Adalı Gençler Nerede? Gelecekleri Hakkında Ne Düşünüyorlar?