GüncelYazarlar

GÖKÇEADA’NIN DENİZ KAPLUMBAĞALARI

 Deniz Kaplumbağaları, hayatlarının büyük kısmını kıtalararası denizlerde geçiren canlılardır. Ekolojik dengenin korunmasında oldukça faydalıdır. Giderek soyları tükenmekte olan Deniz Kaplumbağaların nesilleri tükenmekte olduğundan koruma altına alınmıştır. Bilinen 7 türü olan Deniz Kaplumbağaların sırtı kahverengi, altı beyazımsı sarı renkte olan canlı türüdür. Ağırlıkları 100-230 kg arasında değişmektedir. Bir kerede bıraktıkları yumurta sayısı 90-130 arasındadır. Erkek olanlar deniz dışına çıkmazken, dişiler yumurtalarını bırakmak için kumsala çıkarlar.

            Ve şimdi de Deniz Kaplumbağaları Gökçeada’mızın kumsallarına da çıkmaya başladılar. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve Kurtarma Merkezi (ÇOMÜ DEKUM) 26 Eylül 2023 tarihinde Gökçeada’nın Aydıncık kumsalında Deniz Kaplumbağası yuvası bulunduğunu, bulunan bu yuvanın Gökçeada’da tespit edilen ikinci Deniz Kaplumbağası yuvası olarak kayıtlara geçtiğini açıkladı. Daha önce de Kuzu Limanı kumsalında Deniz Kaplumbağası yuvası görülmüştü. Konusunda uzman olan ÇOMÜ Biyoloji Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Emre Sandık 26 Eylül 2023 tarihinde Gökçeada Aydıncık kumsalında bulduğu Deniz Kaplumbağası yuvası Gökçeada’mızda tespit edilen ikinci yuva olarak kayıtlara geçmiş oldu. Yapılan bu çalışma ve tespitlerin Deniz Kaplumbağaların korunması ve izlenmesi çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Tüm duyarlı Gökçeadalılara bundan sonra düşen önemli bir görev olarak Aydıncık kumsalında görülen Caretta Caretta yuvalarına sahip çıkmak ve koruma altına almak için çaba göstermektir.

            Ayrıca 3 yıl önce Kabatepe’de Kum Plajı’nda bir yuva kayıt altına alınmıştır. Kuzey Ege’de Türkiye’nin bu kıyılarında bundan sonra da daha sık olarak Deniz Kaplumbağaların yuvalarının olmasını ve koruma altına alınmasını temenni ediyoruz. İnsanlar tarafından eti, yumurtası ve yağından faydalanmak için avlanmaları, canlıların sayısındaki önemli düşüşe sebep olmaktadır. Kabuklarından süs eşyası yapılması, derisinden ayakkabı yapılması, yağının parfüm yapımında kullanılması bu canlıların hayatını tehdit etmektedir. Üreme ve beslenme alanlarının yok edilmesi ve denizlerimizde yaşanan kirlilik nesillerinin sürdürülmesini engellemektedir. Üreme ve yaşam alanı olarak Yunanistan ve Türkiye kıyı bölgelerinde koruma altına alınmış olan Deniz Kaplumbağaların nesillerini korumaya biz Gökçeadalılar olarak gönüllü yardımcı olmalıyız. Kıyılarımızda görünen bu misafirlerimizi koruyup nesillerinin devamı için sevgi ile kollamalıyız.

            Esen kalın…Memleket güzel…”Bu Memleket bizim”

Total Page Visits: 1685 - Today Page Visits: 2

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir