GÜZERGAHINDA İMROZ’UN DA BULUNDUĞU YENİ BİR HİKAYEMİ?
“DADD Ralli Saros 2021”in son durağı olan Gökçeada Kaleköy Limanına 20 tekne birden demir atınca ne olup bittiğini anlamak ve siz değerli okuyucularımıza aktarmak için bizde teknelere demir attık.
Gelen konuklar kimdi, adamıza geliş nedenleri neydi gibi sorular kafamızda dönerken ulaştığımız Zafer TÜRKMEN karşımıza çıktı. Zafer bey ile yaptığımız sohbet ile ortaya çıktı ki güzergahında İmroz’unda olduğu bir tarih ya da efsane tekneleri adamıza getirmiş.
M.Ö 3. Yüzyılda yaşayan ünlü “Mitos” yazarı Apollonis tarafından anlatılan “Altın Post” hikayesi teknelerin bugün İmroz’da olmalarının başlangıç noktası.
Argonotların Altın Post hikayesi olarak bilinen başlangıç hikayesine ilgilenenler Google Teyze’den (kadınların detaylarda ki yetenekleri nedeniyle teyze tercihi benim tercihim) tüm ayrıntıları ile görebilir. Biz bu haberde hikayenin detaylarına girmeden İmroz ile ilgisine ulaşmaya çalışacağız.
Hikayeyi bir cümle ile özetlersek. Kaybettikleri iktidarı geri almak için bir tekne ile Yunanistan’dan yola çıkıp şu an ülkemiz sınırları içinde bulunan bir çok limanı geçerek Gürcistan’a (Poti şehri) ulaşan ve Altın Postu kurtaran Argonotlar anlatılıyor hikayede.
Hikayede yer alan her kahramanın ayrı bir hikaye olmasının yanında uğranılan her limanda ayrı bir hikaye oluşturuyor. DADD’da bu hikayeden yola çıkarak ülkemizin kıyılarında bulunan limanları ve çevrelerini tüm dünyaya tanıtmayı amaçlayarak girmiş işin içine.
Bu arada kısa bir ara vererek DADD hakkında siz değerli okuyucularımızı bilgilendirelim. DADD (Denizlerdeyiz Amatör Denizciler Derneği) 2017 yılında kurulan ve başkanlığını Zafer TÜRKMEN’in yürüttüğü bir dernek. Halen 1015 üyesi bulunan dernek ülke kıyılarını tek tek dolaşarak tüm dünyaya göstermek ve tanıtmak amacı ile projeler üretiyor. En çok ses getiren “3 Ülke 1 Hikaye” projelerini 2018 yılında gerçekleştiren DADD, bu projeyi daha da detaylandırarak ve tüm ülke kıyılarını içine alacak şekilde tekrarlamak istiyorlar.
Bugün de Saros kıyılarını tanımak ve tanıtmak amacı ile geliştirdikleri “DADD Ralli Saros 2021” projesi kapsamında son durak olarak Kaleköy Limanında demir atmış durumdalar. Amaçları da gelecek yıl geliştirecekleri birbirine bağlı farklı projeler ile Yunanistan’dan başlayıp Gürcistan’da bitecek güzergah içine tüm ülke kıyılarını katmak ve tanınmasını sağlamak. Dileriz DADD üyeleri Argonotlar gibi Altın Postlarına kavuşurlar.
Hikayeyi araştırınca anladık ki bize tarih çok eksik anlatılmış. Bize anlatılanlara göre göçler hep doğudan batıya doğru olduğundan, göçler nedeniyle oluşan kültürel etkileşimler de bu doğrultuda oluşmuş. Batıdan doğuya doğru gelişen bu hikaye araştırıldığında görüyoruz ki hikaye, sadece bir noktaya giderek bir postun ele geçirilişi olmaktan öte çok anlam taşıyor.
Tarihte duyduğumuz ya da duymadığımız bir çok hikayeden ortaya çıkan gerçek bu hikayelerin kültürel etkileşimler üzerindeki etkisi. Bu hikayenin limanlarından biri olan Karadeniz Ereğlisi’nin etkileşim detayları incelemeye değer.
Şu an bilmediğimiz ya da halen bulamadığımız gerçek her limanın tarihin derinliklerinde bulunan hikayeleri araştırılmaya değer. Bu noktada biz İmroz’a kilitleniyor ve İmroz’un da bir hikayesi olduğunu düşünüyoruz.
Bu düşüncemizi destekleyen veriler ya da öngörüler için kısa bir beyin jimnastiği yapalım birlikte. İmroz Çanakkale Boğazının hemen çıkışında, tarihte bir çok savaşa ve hikayeye konu olmuş Gelibolu Yarımadasının yanı başında ve Saros Körfezine açığında ona en yakın bir ada. Bu kadar jeopolitik bir konumda olan bir adanın hikayesi muhakkak vardır diye düşünüyoruz.
İmroz hakkında bugün bilinen ya da anlatılan çok fazla hikaye yok. Varsa da çok bilinmiyor. İmroz hakkında Google Teyze bile çok şey söylemiyor. Birkaç küçük söylentini dışında yakın tarihte ortaya çıkmış bir ada gibi. Çanakkale savaşlarında aldığı rol bile birkaç cümlenin dışında dillendirilemiyor.
Oysa İstanbul’un Fethi’nde (1453) oynadığı rol bile detaylandırılsa ortaya çıkacak hikaye ya da hikayeler adamızı çok farklı bir biçimde konumlanmasına yol açabilir.
Argonotlar Gürcistan’a Altın Post için giderken adamıza da uğramışlar mı acaba. Onlar uğramadılarsa bile başka bir hikayeye konu olmuş mudur İmroz.
İmroz’un tarihte birçok ürüne ev sahipliği yaptığını duyumlarımızdan çıkartıyoruz. Bu ürünlerin ada dışında alıcılarına ulaşmaları sürecinde hangi hikayeler oluşmuştur. Barbaros hayrettin Paşanın her sefere çıkışında uğradığı bir ada olmaktan başka özelliği yok mudur İmroz’un.
Sorular, sorular, sorular. Yanıtları bulmanın eğer varsa hikayeleri ortaya çıkarmanın yolu ne peki. DADD ve benzeri hikaye araştırmacıları ile birlikte hareket ederek bir yerlere varabilir miyiz acaba.
Kafamda deli sorular at koştururken “DADD Ralli Saros 2021” kapsamında adamıza demir atan 20 tekneye HOŞ GELDİNİZ diyoruz. Umarım 18 Temmuz tarihine kadar kalacağınız adamızda güzel zaman geçirirken adamıza güzel hikayeler kazandıracak verilere ulaşabilirsiniz. 2022 YILINDA GERÇEKLEŞTİRECEĞİNİZ PROJELERİNİZDEN BİRİNDE GÖRÜŞMEK DİLEĞİYLE..