İRAN VE REJİMİN KIRILMA NOKTASI ÜZERİNE
İran’ın başkenti Tahran’da 13 Eylül’de Jina Mahsa Amini isminde 22 yaşında genç bir İranlı kadın, saçının birazcık görünmesi nedeniyle canice işkence edilerek öldürüldü.
Amini’nin 17 Eylül de memleketi Sakkız kentinde düzenlenen cenaze töreni sonrası başlayan protestolar kısa sürede ülkenin birçok kentine yayıldı ve halen devam etmektedir. Molla rejimine karşı isyanlarının göstergesi olarak İran şehirlerinde kadınlar saçlarını kesiyor, yaptıkları danslar ile baş örtülerini yakıyorlar. Günlerdir verdikleri mücadele ile İranlı kadınlar İslam ”Devrimini” beşik sallar gibi sallayıp durmaktadırlar. Molla rejiminin milisleri gösterilen kadın direnişinin karşısında geri adım atmak zorunda kalıyorlar kaçınılmaz olarak. Çünkü direniş ve itiraz var oldukça rejimi korku sarıyor. Ama şu anda İran da korku duvarının aşıldığı apaçık ortada durmaktadır.
İran da çok sayıda sanatçı yapılan protestolara destek açıklaması yapmıştı. Molla rejimi ise protestolara destek verenlerin yargılanacağı açıklamasını yaptı. Yani sadece sokağa çıkanlar değil, destekleyenler de yargılanacak. İran’daki bu gelişmeler ve söylemler okuyuculara pek de yabancı gelmediğini duyar gibiyim.
Sosyolog Dr. Tolga Gürakar molla rejimine karşı sokağa dökülen halkın dinmeyen öfkesi karşısında ”Sürmekte olan eylemler son yıllarda patlak veren geçmiş ayaklanmalardan kendisine miras kalan kolektif tecrübeye dayanıyor” diye açıklama yaptı ve İran da ki, diğer ayaklanmalardan farklı olarak Eylül 2022 protestolarının her türlü politik angajmandan bağımsız, doğrudan molla rejimini hedef almaktadır diye izah etmektedir. Eylül 2022 isyanının karakteri bütünüyle rejime karşıdır. Doğrudan molla rejimi ve onun sembollerini hedef alarak onun karşısına kendi sembollerini koyuyorlar. Saçlarını kazıtıp, başlarını açıyorlar, dans ederek baş örtülerini yakıyorlar. Yani kendi özgün sembollerini yarattıkları için bu yüzden İran’da bir kilometre taşı oluyorlar.
Sonuç olarak diyebiliriz ki Eylül 2022 isyanı eğer zaman içinde sönümlenmez ve etkinliğini yitirmezse İrandaki molla rejimi içerisindeki kırgınlıkları daha da tetikleyerek bir kadın devriminin başlangıcına doğru evrimleşecektir. İran da tarih boyunca yaşanan toplumsal hareketler göstermektedir ki, kadınlar her zaman ön planda olmuşlardır. Unutulmasın.
Esen kalın…Memleket güzel…”Bu Memleket bizim”