İSTİHDAMIN GELECEĞİ
2013 yılının Eylül ayında Oxford’da Carl Benedikt Frey ve Michael A.Osborne adında iki araştırmacı İstihdamın Geleceği adlı bir çalışma yayınladılar. Çalışma, gelecek yirmi yıl içinde bilgisayar algoritmaları tarafından devralınacak muhtemel meslekleri inceliyordu. Frey ve Osborne tarafından geliştirilen algoritma, ABD’deki mesleklerin yüzde 47’sinin yüksek riskli olduğunu hesapladı.
Örneğin 2033’te insanlar yüzde 99 ihtimalle tele-pazarlama ve sigortacılık işlerini algoritmalara kaptıracak. Aynı durum hakemlerin yüzde 98’inin, kasiyerlerin yüzde 97’sinin, şeflerin yüzde 96’sının, garsonların ve avukat asistanlarının yüzde 94’ünün, tur rehberlerinin yüzde 91’inin, fırıncıların ve otobüs sürücülerinin yüzde 89’unun, inşaat işçilerinin yüzde 88’inin, veteriner yardımcılarının yüzde 86’sının, güvenlik görevlilerinin yüzde 84’ünün, denizcilerin yüzde 83’ünün, barmenlerin yüzde 77’sinin, arşivcilerin yüzde 76’sının, marangozların yüzde 72’sinin, cankurtaranların yüzde 67’sinin ve daha birçoklarının başına gelecek.
Bazı güvende mesleklerde olacak tabii. Bilgisayar algoritmalarının 2033 itibarıyla arkeologların yerine geçme ihtimali yüzde 0,7 çünkü çok kar getirmeyen bu iş, çok karmaşık konularda yetkinlik ve örüntüleri tanıma becerisi gerektiriyor. Bu yüzden şirketler ya da hükümetlerin önümüzdeki yirmi yılda arkeolojiyi makineleştirme ihtimali çok düşük. İnsanlar açısından da kendilerinden akıllı bir sistemin, isteklerini kontrol etmek oldukça zor olacaktır. Sistemi görünüşte iyi amaçlarla programlamak bile tahmin edilemeyecek kadar ters tepebilir. Popüler bir senaryoda, ilk süper yapay zekayı tasarlayan şirket, programı pi sayısını hesaplamak gibi masum bir teste tabi tutar. Kimse daha ne olduğunu anlamadan, yapay zeka gezegeni ele geçirir, insan ırkını ortadan kaldırır, galaksinin dört bir köşesine işgal seferleri düzenler, bilinen tüm evreni, süper bir bilgisayara dönüştürür ki milyarlarca yıl boyunca pi sayısını daha doğru hesaplamaya devam edebilsin. Sonuçta Yaratıcısının kendisine verdiği ilahi görev budur.
Bizler, Gökçeada da yaşıyoruz, şimdi şapkayı önümüze koyup düşünelim. Victor Hugo’nun efsane sözüdür;”Siz yardım edilmiş yoksullar istiyorsunuz. Biz ise ortadan kaldırılmış yoksulluk” Bu gidişle süper yapay zeka tüm insanlığı ortadan kaldıracak gelecekte dünyamızda. Hitler ve benzerleri süper insanları seçici temizlik yöntemleriyle yaratmayı planlarken 21.yüzyıl tekno-hümanizmi amacına genetik mühendisliği, nanoteknoloji ve düşünce gücüyle kontrol edilen bilgisayarlar gibi çok daha barışçıl yöntemlerle ulaşmayı hedefliyor.
Evrendeki diğer galaksiler düşünsün artık, bizden bu kadar.