MÜSİLAJ MI YAKAMOZ MU?
Sürdürülebilir Kalkınma Uzmanı Aylin GEZGÜÇ liderliğinde oluşan bir ekip Gökçeadalıların tercihini belirlemek için adamızda.
2 sosyolog, 2 çevre mühendisi, 1 çevre bilimci ve 1 kıdemli sürdürülebilirlik uzmanından oluşan ekipte proje Liderliğini Sürdürülebilir Kalkınma Uzmanı Aylin GEZGÜÇ yaparken proje Koordinatörlüğünü de Sosyolog Selin GÜLER yapıyor. Ekibin diğer üyeleri de şu şekilde. Sosyolog Belgin DOĞAN, Çevre Mühendisi Canan Öztürk DANIŞ, Çevre Mühendisi İlayda ALTINDAĞ ve Çevre Bilimci Dr. Neslihan ÖZMAN.
Ekibin amacı, geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizinde tavan yaparak denizlerimizde yaşanan MÜSİLAJ afetine karşı neler yapılması gerekir konusunu araştırmak ve müsilaj afetinden olumsuz etkilenme karşısında yapılması gerekenleri belirlemek. Bu konuda epey de yol almışlar. Marmara Denizinde oluşan müsilajın akıntı nedeniyle adamıza da geldiğini ekip üyelerinden Çevre Bilimci Dr. Neslihan ÖZMAN’dan öğrenen ekip adamızı ziyaret ederek sorunu yerinde inceleme ve biz Gökçeadalılara gerekli uyarıları yapmak amacı ile adamızda bulunuyorlar.
Ekibin amacını öğrenince Gökçeada’nın Sesi olarak gelişmeleri yakından takip edebilmek için takip etmek gerekliliğini düşündük. Ekip üyelerinin de memnuniyetle izin verdiği takip kararımızı yapabilmek için fotoğraf makinemizi alarak ekibe katıldık.
Gökçeada Kaymakamı Dr. Serhat DOĞAN’ı ziyaret edip destek sözü alarak çalışmasına başlayan ekip 3 gün adamızda konakladı.
Kaymakamlık ziyaretinden sonra Gökçeada Belediye Başkanı Ünal ÇETİN’i ziyaret eden ekibe Ünal Başkan çalışmalarında her türlü destek sözünü verince sıra adayı dolaşmaya ve sorunun bileşenleri ile görüşmeye geldi.
Gökçeada Belediyesinin sağladığı araç (minibüs) ile gün boyu adamızın değişik yerlerine gidilerek durum tespiti yapıldı.
Akşam saatlerine doğru adamızda müsilajı en iyi bilenlerden biri olan ve dalış merkezi işletmecisi olması nedeniyle olumsuz etkilenenlerin başında gelen Selim KONYA ziyaret edildi.
Hava kararırken ayrılmak zorunda kaldığımız ekibin çalışmalarına devam ettiğini (gece karanlığında yakamoz görüntüleyebilmek amacı ile uyumadıklarını) ve saha çalışması dışında sanal çalışma yaptıklarını sonradan öğrendik.
Perşembe günü ekipten ayrı kalsak da Cuma günü yapılan toplantıda ara vermeden çalışıldığını fark ettik.
Ekip Cuma günü Gökçeada Kütüphanesi Çok Amaçlı Salonunda Gökçeadalılara bilgilendirme toplantısı yaparak çalışmaları hakkında bilgi verdi ve MÜSİLAJI MI, YAKAMOZU MU tercih edersiniz diye sordular.
2 saat süren toplantıda anlatılanların hepsini sizlere buradan aktarabilmenin zorluğunu ve olanaksızlığını söylememize gerek yok. Ama bu bilgilerinde Gökçeadalılara aktarılmasının elzemliği bizi harekete geçirdi.
Saat 12:00 de biten toplantıdan sonra 13:00 gemisi ile adamızdan ayrılan ekibin Proje Lideri Sürdürülebilir Kalkınma Uzmanı Aylin GEZGÜÇ’ü bir nevi rehin alarak gidişini ertelettik ve tabir yerindeyse 2 saat boyunca esir aldık.
Yaptıkları çalışmanın özeti de olsa Gökçeadalılara açıklama gerekliliğinin önemini belirtince talebimize olumlu yanıt veren Aylin Hanıma sorularımızı sorduk.
Müsilaj nedir, yakamoz nedir ve Gökçeadalılar ne yapmalı temelinde oluşan sorularımıza Aylin GEZGÜÇ’ten aldığımız yanıtlar, Selim KONYA ziyaretine yapılan konuşmaların bir bölümü ile birlikte videomuzda. İYİ İZLEMELER..
Birçoğumuzun bildiği ve ekip üyelerinin de belirttiği gibi ülkemizde korunması gereken birkaç noktadan biri olan GÖKÇEADA’MIZI KORUMAK VE DAHA YAŞANABİLİR KILMAK İÇİN EMEK HARCAYAN HERKESE SONSUZ TEŞEKKÜRLER..