Güncel

MÜSİLAJDA SON DURUM VE BİLİM İNSANLARININ ÇIRPINIŞI

Marmara Denizimizi komaya sokan Ege Denizine doğru harekete geçen deniz kirliliği (Müsilaj) gerçeğinin yaşamımızı nasıl etkileyeceği ve yapmamız gerekenler bugünlerde hepimizin kafasını kurcalıyor.

Müsilaj ve denizlerimizin geleceğini konuşmak için Çanakkale’de kıyısı olan belediyeler başta olmak üzere 10 kurumun ( Çanakkale Belediyesi, Gökçeada Belediyesi, Bozcaada Belediyesi, Ayvacık Belediyesi, Kepez Belediyesi, Eceabat Belediyesi, Gelibolu Belediyesi, EASTMED, Türk Deniz Araştırmalar Vakfı ve Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği-SÜRKOOP) katkısı ile düzenlenen panelde konu enine boyuna tartışıldı.

Panel Gökçeada Belediye Başkanı Ünal ÇETİN ve Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesinde görev yapan Prof. Dr. Vahdet ÜNAL moderatörlüğünde gerçekleşti.

Panelde 6’sı salonda hazır (İstanbul Üniversitesi Su Bilimleri Fakültesinde görevli ve TÜDAV başkanlığını yürüten Prof. Dr. Bayram ÖZTÜRK, (SÜRKOOP) Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan ÖZKAYA, ÇOMÜ Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesinde görevli Prof. Dr. Adnan AYAZ, ÇOMÜ Fen Edebiyat Fakültesinde görevli Prof. Dr. Herdem ASLAN, Gökçeada Merkez, Kaleköy, Uğurlu ve Yeni Bademli Su ürünleri Koop. Başkanı Nuri YILMAZ ve Gökçeada Dalış Merkezi adına Milli Sporcumuz Selim KONYA) bulunurken 4 tanesi de zoom üzerinden (Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünde görevli Prof. Dr. Sedat YERLİ, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Barış SALİHOĞLU, İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsünde görevli Doç. Dr. Ahsen YÜKSEK ve Tarım Orman Bakanlığı Kaynak Yönetimi ve Balıkçılık Yapıları Daire Başkanı Doç. Dr. Mahir KANYILMAZ) olmak üzere 10 panelist sunum yaparak konu hakkında düşüncelerini katılımcılar ile paylaştı.

 Paneli izlemek için adamıza gelen Çanakkale Belediyesini temsilen panele katılan Çanakkale Belediyesi Bld. Meclisi Üyesi (İYİ Parti) Didem HÜNER, Ayvacık Belediye Başkanı Mesut BAYRAM, Bozcaada Belediye Başkanı Dr. Hakan CANYILMAZ , Eceabat Belediye Başkanı Saim ZİLELİ, İstanbul Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Erdoğan KARTAL ve Çanakkale Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Hasan UYSAL ile birlikte konukların ve Gökçeada’dan katılım sağlayanların yerlerini almasıyla panel başladı.

Panelistler başta olmak üzere tüm katılımcıların panel için hazırlık yaparak geldikleri panelin ilk anlarında ortaya çıktı. Özellikle Bilim İnsanlarının konu ile ilgili detaylı çalışmalar yaparak geldikleri ve konunun anlaşılması ve çözümü için değil dakikalar, saatler hatta günler sürecek sunumlar yapacak şekilde hazırlık yaptıkları gözden kaçmadı.

Teknik olarak yaşanan küçük sorunlarda eklenince zaman sorunu problem olmaya başladı.

Panelde moderatörlük yapan Ege Üniversitesi Su ürünleri Fakültesinde görev yapan Prof. Dr. Vahdet ÜNAL, panelistlerin sunumlarını kesmemek için aşırı çaba sarf etse de sık sık zaman hatırlatması yapmak durumunda kaldı.

Sunum yapan tüm “Bilim İnsanları” sorunların çözümünde genel anlamda bilimin arka plana itilmesinden duydukları rahatsızlığı dile getirerek sorunların çözümü için bilimin işaret ettiği yöntemlerin dışında başka yol olmadığının altını çizerek anlatmaya çalıştı.

Panelistlerin sunumlarını burada uzun uzun anlatma olanağımız yok. Panelin sonuç bildirisi yayınlanır yayınlanmaz (birkaç gün içinde) siz değerli okuyucularımız ile paylaşacağız. Bugün ise anladığımız kadar konuşulanları sizlere aktarmaya çalışalım. Konunun uzmanı olmadığımız için yazacaklarımızda olabilecek eksiklikler için şimdiden özür dileriz.

Gökçeada’da yaşadığımız için konuya Gökçeada açısından bakmaya çalıştık. Daha geniş bakabilmek için yeterli alt yapıya sahip olmadığımız gerçeğini unutmadan söyleyebiliriz ki anladıklarımız şunlar.

Durum vahim. Marmara Denizinde durum çok kötü. Peki, bu durum bizi nasıl etkiliyor ya da etkileyecek. Müsilaj (Deniz Salyası) ülkemizde ilk kez görülmüyor. Bilim İnsanların anlatımlarından anladığımız kadar belirtileri yaklaşık 30 yıl öncesine kadar gidiyor. Bu süreçte yapılan uyarılar dikkate alınmadığı ve önlemleri alınmadığı için bugünlere geliniyor. Bugün Marmara Denizi bitmiş durumda. Peki, Çanakkale ve de özellikle Gökçeada nasıl etkilenecek. Marmara Denizinden Çanakkale Boğazı aracılığıyla Ege Denizine geçmeye başlayan kirlilik bu turizm sezonunda Gökçeada’yı olumsuz etkiler mi? Gökçeada’da tatil yapmak isteyen konuklarımızı neler bekliyor.

Bilim İnsanlarının ortak görüşü şu şekilde. Çanakkale Boğazından geçen kirlilik boğaz çıkışında rüzgarın durumuna göre Gökçeada’yı olumlu ya da olumsuz etkiliyor. Lodos ve Batı Rüzgarlarının etkin olduğu Mayıs ve Haziran aylarında Gökçeada olumsuz etkileniyor. Bugünlerde bazı plajlarımızda tek tük görülen kirliliğin nedeni de bu. Temmuz ayı ile birlikte başlayacak Poyraz ile birlikte kirlilik Gökçeada yerine Ege Denizinin güney kısımlarına inmeye başlayacak. Gökçeada bu turizm sezonunda müsilajdan en az etkilenecek yerlerin başında geliyor. Gökçeadalıların ve adamızda tatil yapmak isteyen konuklarımızın bu bilgiyi dikkate almaları gerektiğini düşünüyoruz.

Tatil yapmanın dışında müsilajın olumsuz etkisi bizleri nasıl etkileyecek. Gerekli önlemler alınmaz ve bilim insanlarının uyarıları dikkate alınmaz ise geleceğimiz hiç umut vermiyor. Panelistler arasında yer almasa da ÇOMÜ’de görevli Doç. Dr. Barış ÖZAY’ın yaptığı kısa bilgilendirmeden (yakın zaman içinde yaptığı detaylı çekimlerde de gördüğümüz gibi) anladığımız durum hiç hoş değil.

Daha önce adamızda görev yaparken bölümün kapanması nedeniyle Çanakkale’de görevine devam eden, ölümünde mezarının Gökçeada’da olmasını vasiyet edecek kadar Gökçeada’yı seven, Gökçeada aşığı Prof. Dr. Herdem ASLAN kendisine ayrılan kısa zaman diliminde yaptığı sunumda da belirttiği gibi bizler doğayı kirletmeye devam ettiğimiz sürece sıkıntılar bitmeyecek. Bir grup öğrencisi ile adamızda çalışma yürüttüğü için bir süre adamızda bulunacak Herdem ASLAN hocamızla konu ile ilgili düşüncelerini ve önerilerini alarak sizlerle paylaşmak için yapacağımız söyleşi yakında sayfalarımızda sizlerle buluşacak. KONU İLE İLGİLİ SORULARINIZI BİZE ULAŞTIRIRSANIZ SİZLER ADINA HERDEM HOCAYA SORARAK YANITLARINI PAYLAŞIRIZ.

BU KONUNUN GAZETE SAYFALARINA SIĞMAYACAK KADAR BÜYÜK OLDUĞUNUN FARKINDA OLARAK DOĞAYI KİRLTMEYE DEVAM ETTİĞİMİZ SÜRECE SORUNLARIMIZIN DAHA DA ARTACAĞINI BELİRTEREK GÖKÇEADA’NIN İYİ BİR SEZON GEÇİRMESİNİ DİLİYORUZ.

Total Page Visits: 851 - Today Page Visits: 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir