GüncelYazarlar

Tarihi Zaferin 105’nci Yılı

Çanakkale Kara Savaşları’nın dönüm noktası olan Anafartalar Zaferi’nin 105’nci yıldönümü…

Çanakkale Savaşları dendiğinde hepimizin aklına 18 Mart Deniz Zaferi geliyor. Oysaki müttefik kuvvetler, 18 Mart’taki bozgunla birlikte Boğaz’ı geçemeyeceklerini anlamışlar ve bütün kuvvetleri ile 25 Nisan 1915’te karaya çıkarak 8.5 ay sürecek olan Çanakkale Kara Savaşları’nı başlatmışlardı.Çanakkale Savaşları ile ilgili tüm kahramanlık hikâyelerinin yazıldığı, bazı günler günde 8 bin şehit verdiğimiz kara savaşlarının dö-nüm noktasıdır Anafartalar Zaferi.
Çanakkale Savaşları’nın başlangıcında yarbay rütbesiyle 19. Tümen Komutanı olan Mustafa Kemal, 8 Ağustos 1915 gecesi Cephe Komutanlığı’nca Anafartalar Grup Komutanlığı’na atanmış ve emrine 8 tümen ve 2 alay verilmiştir. Mustafa Kemal’in yeteneği, bu kuvvetleri emrine alır almaz başarıyı yakalamasıdır.
İngiliz kolordusu ve Anzak kolordusunun Suvla Körfezi’nde 9 Ağustos’ta yoğun topçu atışı ile Conkbayırı’nı ele geçirmek için başlattıkları taarruz, 10 Ağustos sabahı tarihteki son süngü savaşı olmuş ve Atatürk’ün kahraman askerleri ile büyük bir zafere dönmüştü. Bu zaferden sonra müttefik kuvvetler Çanakkale Savaşı’nı asla kazanamayacaklarını anlamışlar ve geri çekilmeyi düşünmeye başlamışlardır. 9 Ocak 1916’da son askerini de büyük bir başarı ile (onlar öyle diyor) çekerek gittiler.
Bu anlamlı zafer bugün sadece Gelibolu’da savaşın gerçekleştiği Conkbayırı’ndaki resmi tören ile kutlanıyor. Çok az sayıda insanın katıldığı askeri törende sadece Atatürk ve Mehmetçik anlatılıyor. Birkaç yıl öncesine kadar TRT 2’den naklen bile yayınlanıyordu.

Yaşadığımız bölge, ÇANAKKALE; Türkiye Cumhuriyeti Devleti için hem tarihi olarak hemde lokasyon olarak çok önemli bir konuma sahiptir ancak başta biz gençler bunun pek farkında değiliz aslında. Sitem etmek yerine çaba göstermek lazım biliyorum ancak sadece sen veya ben olarak hiçbirşey başaramayız. Bir olmalıyız, beraber olmalıyız ki tarihimizden gerekli dersleri alarak günümüze ve geleceğimize yön verelim.

En çok duyduğum ata özüdür TEK ELİN NESİ VAR, İKİ ELİN SESİ VAR.

Gelişen teknoloji ve yaşadığımız çağ neticesinde artık ne tarihimizi biliyoruz ne de birlik ve beraberliğin değerini…

Çanakkale Savaşlarında sayıca ve mühimmat bakımından bizden üstün olan Müttefik devletlere karşı bizim başarılı olmamızın temelinde tam olarak birlik vardır…

Sürc-ü Lisan Ettiysem Affola…

Yakup AVCI | 12.08.2020

Total Page Visits: 1200 - Today Page Visits: 1

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

%d blogcu bunu beğendi: