TÜRKİYE MUZ MU ? YETİŞTİRİYOR..
On yıl önceki nar üretiminde patlama yaşayan ülkemizdeki süreci anımsatan, uygun kredi ve teşviklerle desteklenince dağ taş muz seralarıyla doldu. Ne diyelim gözümüz aydın olsun. Türkiye’de muz üretimi deyince ilk aklımıza gelen Antalya ve Mersin illeridir. Siz yine öyle sanın. Artık Denizli’de,Afyon’da, Aydın’da, Konya’da, Adıyaman’da, Elazığ’da, Muğla’da ve Ordu’da yani ülkemizin çeşitli yerlerinde artık muz yetiştiriciliğinin başladığını belirtelim.
Türkiye’de muz üretimi maliyetinin diğer muz üreticisi ülkelere göre daha yüksek olduğu ve muzun yüksek gümrük oranları ile korunduğu gerçeğini bilelim. Yoksa ”Muzda koruma olmadığında muz üretimi ithal muz ile rekabet edemez.”
Türkiye Ekvator Kuşağına en uzak muz yetiştiren ülke olarak son 5 yılda muz üretimini iki katına çıkarmıştır. Dünyada 135 ülkede üretilen muz, dünyada üretim miktarı olarak buğday, mısır ve pirincin ardından dördüncü sırada yer almaktadır. B6, Potasyum, C Vitamini ve proteince zengin olan muz, dünya bitkisel ürünler ticaretinde ilk sırada yer almaktadır. Dünyamızda her dört muzdan birini Hindistan üretmektedir. Hindistan 31 milyon ton üretimle, dünyamızda üretilen muzun %26’sını yetiştirmektedir. Muz ithal eden ülkelerin başında ise ABD, Çin, Hollanda ve Belçika gelmektedir.
Türkiye’de kişi başına muz tüketimi 7 kilogram. Ülkemizde 111 bin 544 dekar alanda 728 bin ton muz üretilmektedir. Türkiye’de Hatay ile Manisa hattında tüm illerde muz üretimi yapılmaktadır. Manavgat ilçemiz ise en yüksek muz yatırımının yapıldığı yer konumundadır. Muz üretiminde dikkat edilmesi gereken konu su tüketiminin çok yüksek olmasıdır. Yoğun muz üretilen yerlerde çok sayıda su kuyusu vardır. Buralarda yer altı su kaynaklarının azalması ile karşılaşabiliriz. Ülkemizde bazı kesimler muz üretiminin bu hızla artmasını doğru bulmamaktadır.
Muz üretiminde ciddi bir kadın emeği söz konusu, iş sağlığı ve güvenliği, işçi hakları, kadın istihdamı ve refahın iyileştirilmesi gibi konular da öncelikle göz önüne alınmalıdır. Neticede plansız ve bilgisiz yapılan üretim sonucu düşük fiyatla karşılaşmamız olur, bu da rekabet etme şansımızı dünya piyasasında ve iç piyasada düşürür. Tarımsal üretimde süreklilik önemlidir. Yoksa uzun vadede üretici zarar etmeye başlayacaktır. Bu da ülke ekonomisi için işin eksi tarafıdır.
Gelelim yazımızın başlığına ne demiştik, Türkiye muz mu ? yetiştiriyor…
Yetiştirelim yetiştirmesine de, aman dikkat edelim ”Türkiye Muz Cumhuriyeti” olmasın hiçbir zaman. Tek dileğimiz budur.
Esen kalın sevgili Gökçeadalılar…