GüncelYazarlar

TÜRKİYE’DE PUSULANIN YÖNÜ

2019 Yılı bitmek üzere, yeni bir yıla girmenin heyecanını kaybetmeden tüm umutlarımızı da daha iyi, kaliteli, üretebilen, refah payı yüksek,  yaşanabilir bir ülke olabiliriz düşüncesiyle geleceğe taşımak istiyoruz. Ancak eldeki verileri de sağlıklı bir şekilde değerlendirerek geleceğimizin pusulasının yönünü belirlemeliyiz.         

Türkiye Eğitim, Emeklilik, Basın Özgürlüğü, İfade Özgürlüğü, Cinsiyet Eşitliği, İş Cinayetleri, Sağlık, Güvenlik ve Demokrasi olmak üzere 9 farklı konuda dünya ortalamasının çok altında yer aldığı görüldü.         

Dünya Ekonomik Forumu tarafından yayınlanan Eğitim Kalitesi 2018 raporuna göre Türkiye 137 ülke arasında 99’uncu sırada yer aldı. Malezya, İran, Katar ve Pakistan’ın eğitim sistemi Türkiye’nin önünde yer alıyor. Listedeki ilk 3 ülke ise İsviçre, Singapur ve Finlandiya olarak sıralanmaktadır.         

37 ülkeyi kapsayan en iyi emeklilik araştırmasında ise Türkiye sondan 3’üncü sırada. Küresel Emeklilik Endeks’ine göre ilk 3 ülke Hollanda, Danimarka ve Avustralya olarak belirlendi. Listenin sonunda ise Tayland yer aldı. Sondan ikinci sırada Arjantin bulunurken Türkiye ise sondan üçüncü olabildi.         

Dünya Basın Özgürlüğü Endeksinde bu yıl 180 ülke arasında Türkiye 157 nci sırada yer aldı. İlk üç sıra ise Norveç, Finlandiya ve İsveç olarak belirlendi. Basın Özgürlüğü Yıllık Bilançosu’na göre Türkiye dünyada tutuklu gazeteci sayısında üçüncü sırada yer aldı.         

Düşünce kuruluşu Freedom House, dünya genelinde internet özgürlüğü 2019 raporunu yayınladı. ”Özgür Olmayan Ülke” kategorisinde yer alan tek ülke olarak Türkiye dikkat çekiyor.         

Dünya Ekonomik Forumunun 2018 Cinsiyet Eşitliği Raporuna göre Türkiye kadın-erkek eşitliği konusunda 149 ülke arasında 130’uncu sırada yer aldı.         

Avrupa İstatistik Ofisi ve Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) verilerine göre Türkiye iş cinayetlerinde en fazla insanın hayatını kaybettiği ülkeler arasında yer almaktadır. En az işçi ölümü ise oran açısından Hollanda’da yaşanıyor.         

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD) üyesi 36 ülke arasında milli gelire oranla en az sağlık harcaması 4,2’lik oranla Türkiye’de yapılıyor. Türkiye, bu alanda son sırada bulunuyor. Bin kişi başına düşen doktor ve hemşire sayısında Türkiye, bu alanda da son sırada bulunuyor. Bin kişi başına en çok doktor Yunanistan’da, hemşire sayısında Norveç ilk sırada yer almaktadır.         

Küresel Barış Endeksine göre yaşanacak en güvenli ülkeler sıralamasında 163 ülkenin olduğu raporda Türkiye 152 nci sırada yer aldı.         

Ve Demokrasi, The Economist Dergisi’nin ”Demokrasi Endeksi” başlıklı 2018 yılı raporunda 167 ülkenin demokrasi düzeyleri incelendi. Türkiye demokrasi listesinde 110’uncu sırada yer aldı. İlk üç ülke ise sırasıyla Norveç, İzlanda ve İsveç oldu. Seçim süreçleri, sivil özgürlükler, hükumetlerin işleyişleri ve siyasi katılım gibi konulardaki durumlara göre ülkeler puanlandırıldı. Türkiye’nin listede düşük sıralarda yer alması gerekçeleri arasında başkanlık sisteminde cumhurbaşkanının yeteri kadar denetlenememesi gösterildi.         

Yukarıda bahsettiğimiz 9 farklı konudaki Türkiye’nin durumu içler acısı. En kısa sürede daha yukarı dereceler de yer almak en büyük dileğimizdir. Yazımızın başlığına dönersek, TÜRKİYE’DE PUSULANIN YÖNÜ için pek doğru  şeyler yapamadığımızı görüyoruz.

Total Page Visits: 947 - Today Page Visits: 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir