GüncelYazarlar

Z E Y T İ N

 Bu yılın zeytin hasadı başladı. Adamızın güney kesimlerinde ancak zeytin var, maalesef adamızın diğer taraflarında beklenen zeytin olmadı. Zeytin kurak koşullara dayanıklı bir ürün olmasına rağmen,küresel iklim krizinin dünyada yaşattığı olumsuzluklarla yağış ve sıcaklık değişikliklerinden en fazla etkilenen tarım ürünlerinden zeytin ilk sırada yer almaktadır.         

Türkiye de sofralık zeytinde sorun yaşanmadığını üreticiler belirtmekte, ancak yağlık zeytinde yüzde 40’lık bir düşüş yaşandığı belirtiliyor. Her sektörde olduğu gibi zeytin üreticileri de girdi maliyetleri ve salgın sürecinde yaşadıkları ekonomik krizden de çok etkilendikleri de bir gerçek. Ülkemizde özellikle Ege bölgesinde zeytinlik alanlarında ve yakın bölgelerinde olan JES, RES gibi faaliyetlerin artmasıyla elde edilen zeytin kalitesinin düştüğü de acı bir gerçek.         

Bu sene uzun zamandır görülmeyen kuraklık yaşanması zeytin için hiç de iyi değil, geçen seneye göre en az yüzde 40 düşüş rekolte bekleniyor. Tekelleşen tüccarlar da fiyatlar da istedikleri gibi oynayabildikleri için zeytin alım fiyatlarını düşük tutarak bir darbe de onlar zeytin üreticisine vurmaktadırlar.         

Türkiye’nin Karadeniz Bölgesi hariç her bölgede zeytin yetişir. Yaşanan kuraklık bu sene doğal olarak verimi düşürüyor, üreticilerin yaşadıkları sıkıntılardan dolayı topraktan çekilmeye başlıyorlar.Zeytinimiz dünyanın en iyi zeytiniydi. Ancak jeotermallerin Ege Bölgesinde fazla olması zeytin alanlarının verimini düşüren sebeplerdendir. TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasının yaptığı açıklamalarda yaşanan iklim krizi ve kuraklıktan dolayı Türkiye zeytin alanlarının yüzde 85’inin kaybedilme riskiyle karşı karşıya kalındığını açıklıyor. 2100 yılına kadar çiçeklenme başlangıcının 20 gün kadar öne çekileceği belirtilerek, zeytin rüzgarla tozlanan bir bitki olması sebebi ile çiçeklerin açık olduğu dönemde aşırı yağış, yüksek sıcaklık ve sis gibi hava olayları tozlanmayı ve döllenmeyi ciddi oranda etkiler diyerek iklim krizi ve küresel ısınma sonucu ile bu yüzyılın sonunda zeytin yetiştiricilik alanlarının daha kuzeye ve daha yüksek rakımlara çıkacağını TMMOB Ziraat Mühendisleri Odasının açıklamalarında net olarak ifade ediliyor.         

Dünyada ki zeytinlerin %10’u sulanmaktadır. Kuraklığın artması ile sulama gereksinimleri artacağından, özellikle kuru tarım alanlarında sulama olmaksızın tarım yapılamayacaktır. O zaman da kuru tarım yapılan zeytinlik alanların yaklaşık yüzde 85’lik kısmı kaybedilme tehlikesi yaşayacaktır         

Torunlarımıza miras kalacak zeytin ağaçlarımızı gözümüz gibi koruyalım, gereken ihtimamı gösterelim. Zeytin en önemli besin kaynağımızdır, unutmayalım.  

Total Page Visits: 737 - Today Page Visits: 1

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir